Κόσμος|18.03.2022 07:25

Πόλη μεσα στην πόλη: Το φιλόδοξο σχέδιο για μια υπερσύγχρονη περιοχή μέσα σε μητρόπολη του Βιετνάμ

Newsroom

Ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε σχέδια για μια νέα καταπράσινη «πόλη μέσα στην πόλη» στο Βιετνάμ.

Η νέα συνοικία 290 στρεμμάτων (περίπου μισό τετραγωνικό μίλι) θα χτιστεί γύρω από μια μακρά «σπονδυλική στήλη» δέντρων και πρασίνου στη μεγαλύτερη μητρόπολη της χώρας, τη Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες Foster + Partners.

Το έργο που ονομάζεται "The Global City", περιλαμβάνει πολυώροφα και χαμηλά κτίρια κατοικιών, δημόσιες κατοικίες και βίλες, εκτός από σχολεία, εμπορικό κέντρο και ιατρικές εγκαταστάσεις. Πλαισιωμένη από δύο υδάτινους δρόμους, η κοινότητα θα περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές γειτονιές που θα συνδέονται με ένα κεντρικό πάρκο και μια λεωφόρο, καθώς και μια σειρά από πεζογέφυρες.

Σύμφωνα με τον Toby Blunt, ανώτερο συνεργάτη της Foster + Partners, η εταιρεία κληρονόμησε το συνολικό masterplan, αλλά ανέλαβε να ενισχύσει «την ενσωμάτωσή του στη φύση, αυξάνοντας παράλληλα τη συνδεσιμότητα των πεζών μεταξύ των διαφόρων γειτονιών», έγραψε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την Masterise Homes, μια εταιρεία ακινήτων που επίσης εργάζεται στην περιοχή.

Σε δελτίο Τύπου, ο επικεφαλής του στούντιο της Foster + Partners, Gerard Evenden, τόνισε τον αριθμό των χώρων πρασίνου στο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων πάρκων, αυλών και κήπων. «Ο σχεδιασμός επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης ευημερίας», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «ένα ολιστικό, βιώσιμο masterplan για το μέλλον».

Ο σχεδιασμός της συνοικίας παραπέμπει στις αρχιτεκτονικές παραδόσεις της πόλης Χο Τσι Μινχ, πρώην Σαϊγκόν, μέσω της χρήσης τούβλου και ξύλου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Η νοτιοανατολική πόλη είναι γνωστή για το ευρύ μείγμα στυλ της, από γαλλικά αποικιακά ορόσημα όπως η Όπερα της Σαϊγκόν, μέχρι τσιμεντένιες μοντερνιστικές πολυκατοικίες και σύγχρονες προσθήκες στον ορίζοντα, όπως ο εμπνευσμένος από τα λουλούδια του λωτού πύργος Bitexco.

Η Foster + Partners, η οποία ιδρύθηκε από τον διάσημο Βρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, είναι γνωστή για εντυπωσιακά έργα όπως ο πύργος Hearst στη Νέα Υόρκη και το 30 St Mary Axe, γνωστό ως «The Gherkin», στο Λονδίνο.

Το "The Global City" είναι ένα από τα πολλά φουτουριστικά masterplans που έχει αναπτύξει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με την ομάδα της να εργάζεται επί του παρόντος σε διάφορα έργα σχεδιασμού που έχουν σχεδιαστεί για την αναζωογόνηση αστικών περιοχών ή τη δημιουργία νέων βιώσιμων κοινοτήτων σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. Η προτεινόμενη από την Foster + Partner αναμόρφωση της κεντρικής συνοικίας Slussen της Στοκχόλμης πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025, ενώ η εκτεταμένη South Sabah Al-Ahmad, μια νέα πόλη που θα στεγάσει περίπου 280.000 κατοίκους στο Κουβέιτ, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2040.

Οι αρχιτέκτονες εργάζονται επίσης σε ένα άλλο έργο στο Βιετνάμ: το επιχειρηματικό κέντρο VietinBank με δύο πύργους λίγο έξω από το Ανόι, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Βιετνάμειδήσεις τώραπόλη