Κόσμος|18.03.2022 07:00

Πόλεμος Ουκρανία - Ζελένσκι: Ελέγχουμε πόλεις κλειδιά -Ουκρανικό Γενικό επιτελείο: Περάσαμε στην αντεπίθεση στο Κίεβο

Newsroom

Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία για 23η ημέρα, με τις αναφορές να πληθαίνουν ότι ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται να υλοποιήσει τους αντικειμενικούς του σκοπούς, και το Κίεβο να διατείνεται πως έχει περάσει στην αντεπίθεση σε ορισμένα σημεία των μετώπων.

Την ίδια ώρα σε νέο του διάγγελμα, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τόνισε πως το Κίεβο ελέγχει περιοχές κλειδιά και προειδοποιεί πως όσοι μισθοφόροι στρατολογούνται ενάντια στην Ουκρανία θα έχουν πάρει «τη χειρότερη απόφαση της ζωής τους». Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι». Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

Προειδοποιώντας παράλληλα όσους θα ενταχθούν στα ρωσικά στρατεύματα, ο Ζελένσκι υποστήριξε: «Θα είναι η χειρότερη απόφαση της ζωής σας. Η μεγάλη διάρκεια ζωής είναι καλύτερη από τα χρήματα που σας προσφέρουν για μία πολύ σύντομη ζωή».

«Κάθε μητέρα που γνωρίζει ότι ο γιος της στάλθηκε στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πρέπει να ελέγξει πού βρίσκεται ο γιος της. Ιδιαίτερα, όσοι δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους, στους οποίους είπαν ότι τα παιδιά τους πέθαναν, αλλά δεν παρέλαβαν τα σώματά τους. Υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνου στο διαδίκτυο που μπορείτε να καλέσετε και να μάθετε τι συμβαίνει με τα παιδιά σας. Δεν σχεδιάζαμε να πάρουμε χιλιάδες αιχμαλώτους. Δεν χρειαζόμαστε 13.000 ή περισσότερους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Δεν θέλαμε αυτόν τον πόλεμο. Θέλουμε μόνο ειρήνη. Και θέλουμε να αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από όσο φοβάστε την κυβέρνησή σας», δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στις Ρωσίδες μητέρες.

Νεκρός από θραύσμα πυραύλου που έπεσε σε πολυκατοικία

Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

Κίεβο: Περάσαμε στην αντεπίθεση

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Στο μεταξύ, ο ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν. Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

Εκρήξεις στο Λβιβ

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζεται να υψώνεται πυκνό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα.

65 Τούρκοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη

Εξάλλου, 65 άνθρωποι, τούρκοι υπήκοοι και συγγενείς τους, μπόρεσαν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Νωρίτερα χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως πάνω από 100 τούρκοι πολίτες βρίσκονται ακόμη στη Μαριούπολη και εξέφρασε την ελπίδα να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία εκεί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στη Λβιβ, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός, η εφαρμογή της οποίας θα επιβλέπεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Σλοβακία θέτει τους όρους της για να στείλει S-300

Από την πλευρά της, η Σλοβακία διαβεβαίωσε πως δεν αποκλείει το να στείλει στην Ουκρανία ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-300, αλλά υπό τον όρο πως θα παραλάβει αντίστοιχα για την αντικατάστασή τους, ώστε να μην τρωθεί η άμυνα του NATO.

«Συζητήσαμε με τις ΗΠΑ, με την Ουκρανία και άλλους συμμάχους την πιθανότητα ανάπτυξης, ή αποστολής όλων των συστημάτων S-300 που διαθέτουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε στον Τύπο ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αμέσως μόλις θα έχουμε (λύση για) την αναγκαία αντικατάστασή τους», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος εκφράστηκε έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν, στην Μπρατισλάβα. Η αποστολή του «μοναδικού στρατηγικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχουμε στη Σλοβακία» θα δημιουργούσε «κενό ασφαλείας στο NATO», εξήγησε.

Όμως, «εάν βρισκόμασταν σε μια κατάσταση που θα είχαμε προσήκουσα αντικατάσταση, ή εάν είχαμε εγγυημένη δυνατότητα (αντιαεροπορικής άμυνας) για ένα ορισμένο διάστημα, τότε θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε για το μέλλον των συστημάτων S-300», πρόσθεσε.

Ολλανδία: Οι αρχές «πάγωσαν» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ

Στο οικονομικό πεδίο, οι ολλανδικές αρχές έχουν «παγώσει» ή κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

Ο Κλάας Κνοτ γνωστοποίησε τα παραπάνω στοιχεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης. Την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει το κοινοβούλιο ότι η Ολλανδία είχε κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία μόλις 6 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Τζο ΜπάιντενΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςΚίεβοειδήσεις τώρα