Κόσμος|06.02.2019 10:50

Ντόναλντ Τραμπ: Ένας πρόεδρος με πολύ... ελεύθερο χρόνο

Γιώργος Σκαφιδάς

Χωρίς πρόγραμμά αλλά με πολύ «ελεύθερο» χρόνο… μακριά από συσκέψεις και επίσημα ραντεβού, έτσι εμφανίζεται να περνάει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του… όταν εργάζεται.

Επικαλούμενος πηγές μέσα από το Λευκό Οίκο, ο ειδησεογραφικός ιστοχώρος «Axios» δημοσίευσε το καθημερινό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, όπως εκείνο εκτυλίχθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου (που έμελλε να κοστίσουν στους Ρεπουμπλικάνους την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων) και μετά.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 72χρονος Τραμπ εμφανίζεται να έχει… πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Το 60% της εργάσιμης ημέρας του Αμερικανού προέδρου καταγράφεται ως «ανοργάνωτος» ελεύθερος χρόνος. Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα της ημέρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το περνάει καν στο Οβάλ Γραφείο (που είναι ο επίσημος χώρος εργασίας του Αμερικανού προέδρου στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου) αλλά στα ενδότερα της προεδρικής κατοικίας στο κεντρικό κτήριο, εκεί δηλαδή όπου… κοιμούνται ο ίδιος και η οικογένειά του.

Οι πρώτες επίσημες συσκέψεις με τη συμμετοχή του προέδρου φέρονται να ξεκινούν σχετικά αργά, μετά τις 11:00 ή τις 11:30 το πρωί, και να τελειώνουν σχετικά νωρίς, συνήθως πριν τις 13:00 το μεσημέρι, προκειμένου εκείνος να πάρει μεσημεριανό με την ησυχία του.

Από τις 7 Νοεμβρίου του 2018 και μετά, ο Τραμπ φέρεται, σύμφωνα με τον ιστοχώρο «Axios», να έχει «γράψει» 77 ώρες επίσημων συσκέψεων και… 297 ώρες «ανοργάνωτου» χρόνου, χρόνου ο οποίος ωστόσο στο προεδρικό πρόγραμμα δεν αναγράφεται ως ελεύθερος αλλά ως «διοικητικός» ή «εκτελεστικός» («executive time» στο αγγλικό κείμενο).

Ο όρος «executive time» αποτελεί έμπνευση της κυβέρνησης Τραμπ (του πλέον απολυμένου πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι) που δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των προηγούμενων Αμερικανών προέδρων.

Ο «ανοργάνωτος» χρόνος είναι, ωστόσο, μόνο μία από τις πολλές ρηξικέλευθες «καινοτομίες» της διακυβέρνησης Τραμπ. «Καινοτομία» αδιαφάνειας αποτελεί, για παράδειγμα, το γεγονός ότι από όσα κάνει και λέει ο Αμερικανός πρόεδρος καθημερινά κατά τις επίσημες συναντήσεις τους με Αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους, τα περισσότερα πλέον δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα.

Οι λίστες με όσους επισκέπτονται το Λευκό Οίκο, λίστες με ονόματα που δίνονταν στη δημοσιότητα επί Ομπάμα, πλέον κρατούνται κρυφές. Κρυφό παραμένει, επίσης, και το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών του Τραμπ με ξένους ηγέτες, ενώ αντιθέτως παλαιότερα οι τηλεφωνικές συνομιλίες των Αμερικανών προέδρων ή μέρη τους απομαγνητοφωνούνταν και δίνονταν στη δημοσιότητα. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχει καν επίσημη καταγραφή της συνομιλίας που είχε ο Τραμπ με το Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη μεταξύ τους κατ΄ ιδίαν κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, επειδή ο Αμερικανός ηγέτης… κατάσχεσε τις σημειώσεις των διερμηνέων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εντεινόμενης αδιαφάνειας, έχει πια σταματήσει και η άλλοτε καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων (press briefing) στο Λευκό Οίκο, μια ενημέρωση που πλέον γίνεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα, έχοντας πια μετατραπεί από τακτική σε έκτακτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έμελλε να απολυθούν και πολλοί από τους υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένοι με την αποστολή να διατηρούν αρχεία με τις καθημερινές κινήσεις (δηλώσεις, συναντήσεις κ.α.) του Αμερικανού προέδρου.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι όσα… αδιαφανή έχει επιβάλει ο Τραμπ ως πρόεδρος τα δύο τελευταία χρόνια παραβιάζουν την ίδια την αμερικανική νομοθεσία (US Presidential Records Act). Όλα όσα κάνει, άλλωστε, κάθε Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο των καθηκόντων του (όλες οι πληροφορίες που εκείνος παράγει αλλά και λαμβάνει) αποτελούν ιδιοκτησία όχι του ιδίου ή των συμβούλων του αλλά του αμερικανικού δημοσίου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαφορετικό ηγετικό στυλ από τους προκατόχους του», παραδέχεται από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, σημειώνοντας ωστόσο ότι για ακριβώς αυτόν το λόγο ο Τραμπ ξεχωρίζει ως «ο πιο παραγωγικός πρόεδρος στα σύγχρονα χρονικά». «Αδιαμφισβήτητα, η χώρα μας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή από όσο σήμερα υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ», συνεχίζει η Σάρα Σάντερς… εκφράζοντας προφανώς μια άλλη, παράλληλη, δική της πραγματικότητα. 

Λευκός Οίκοςελεύθερος χρόνοςΝτόναλντ Τραμπ