Κόσμος|19.03.2022 21:10

Κορονοϊός: Δεκάδες άτομα στη Βρετανία νόσησαν έως και τέσσερις φορές

Newsroom

Δεκάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περάσει κορονοϊό έως και τέσσερις φορές, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι 62 άτομα είχαν τέσσερα θετικά τεστ, το καθένα με διαφορά τουλάχιστον 90 ημερών, από την έναρξη της πανδημίας. Άλλοι 7.640 είχαν μολυνθεί τρεις φορές μέχρι τις 6 Μαρτίου 2022, όταν συλλέχθηκαν τα στοιχεία.

Συνολικά, υπήρξαν 715.154 επαναμολύνσεις, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης των βρετανικών αρχών. Τα στοιχεία αφορούν μόνο την Αγγλία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ακόμη υψηλότερο.

«Πολλοί από εμάς θα επαναμολύνονται κάθε λίγα χρόνια»

Ο Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί εκ νέου πολλές φορές είναι πιθανό να είχαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με το SkyNews.

Αλλά ακόμη και αν ο ιός σταματούσε να εξελίσσεται τώρα, η ανοσία είναι τόσο βραχύβια, ώστε οι άνθρωποι είναι πιθανό να ξαναμολυνθούν κάθε δύο χρόνια περίπου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο SkyNews: «Αυτός ο ιός θα είναι μέρος της ζωής μας. Πολλοί από εμάς θα μολυνθούν εκ νέου κάθε λίγα χρόνια. Ακόμη και τα εγγόνια των εγγονών μας θα εξακολουθούν να κολλάνε κορονοϊό». Ωστόσο, είπε ότι αν και η ανοσία κατά του ιού εξασθενεί, εξακολουθεί να αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια, οπότε τα επόμενα κύματα κορονοϊού θα είναι πιο ήπια.

Πιστεύεται ότι η πιθανότητα να υποστεί κανείς νέα μόλυνση οφείλεται εν μέρει στη γενετική του ανοσοποιητικού συστήματος ή σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που μπορεί να το εμποδίσει να λειτουργήσει το ίδιο καλά. Η μεγάλη επαφή με άλλους ανθρώπους αυξάνει επίσης τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.

Η έκθεση του UKHSA επιβεβαιώνει ότι τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με επικεφαλής τα άτομα ηλικίας 30 και 40 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η έξαρση είναι πιθανό να οφείλεται στις αυξημένες κοινωνικές επαφές, στο τέλος των κανόνων αυτοαπομόνωσης και στην ταχεία εξάπλωση της πιο μολυσματικής έκδοσης της μετάλλαξης Όμικρον 2. Ωστόσο, το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά του στελέχους αυτού και η λοίμωξη που προκαλεί δεν είναι πιο σοβαρή.

Η νέα έρευνα της UKHSA, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, υπογραμμίζει τη μειωμένη της μετάλλαξης Όμικρον σε σύγκριση με την προηγουμένως κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λοίμωξη με μετάλλαξη Όμικρον έχει 59% μειωμένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και 69% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ό,τι η Δέλτα.

ΚορονοϊόςκρούσματαΒρετανίαπανδημίαειδήσεις τώραμετάλλαξη Όμικροντέταρτη δόση εμβολίου