Κόσμος|19.03.2022 19:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποίηση για τις νάρκες γύρω από τα ουκρανικά λιμάνια - Μπορεί να φτάσουν στη Μεσόγειο

Newsroom

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν ότι οι νάρκες που έχουν τοποθετήσεις οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από τα λιμάνια τους εξαιτίας του πολέμου, θα μπορούσαν να παρασυρθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μέσω των στενών του Βοσπόρου και να φτάσουν τελικά μέχρι και τη Μεσόγειο θάλασσα.

Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν: «Μετά την έναρξη τη ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέστησαν φράγματα ναρκών γύρω από τα λιμάνια της Οδησσού, του Οτσάκοβ, του Κερνομόρσκ και του Γιουζν» και εν συνεχεία υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για παλιές νάρκες που έχουν κατασκευαστεί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα».

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες έχουν σπάσει λόγω κακοκαιρίας και οι νάρκες έχουν παρασυρθεί. Με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν νότια επιφανειακά ρεύματα, οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείουν οι νάρκες να μετακινηθούν προς τον Βόσπορο και από εκεί στην λεκάνη της Μεσογείου.

Προειδοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Για νάρκες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, προειδοποιεί και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας. Στο τηλεγράφημα που διαβιβάσθηκε προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΕΚΣΕΔ επισημαίνει ότι ο ναυτιλιακός ακόλουθος Novorossiysk έλαβε οδηγία από το παράρτημα της διοίκησης θαλάσσιων λιμένων του Σότσι της Ρωσίας ότι «αρκετός αριθμός ποντισμένων θαλάσσιων ναρκών κοντά στα λιμάνια της Οδησσού, Οτσακόβ και Γιούζν έχουν αποκοπεί από το σύστημα αγκυροβολίας με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται».

Όπως επισημαίνει το ΕΚΣΕΔ, τα πλοία με ελληνική σημαία που πρόκειται να καταπλεύσουν στην περιοχή έχουν ήδη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η ενημέρωση γίνεται για τυχόν ενέργειες από τη μεριά των πλοιοκτητών.

ειδήσεις τώρανάρκεςπόλεμοςΡωσίαΜεσόγειοςΟυκρανία