Κόσμος|19.03.2022 21:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απάντηση της Μόσχας για τις κίτρινες στολές των κοσμοναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Newsroom

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας απάντησε στους ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι κοσμοναύτες φόρεσαν κίτρινη στολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να δώσουν μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και τους απέρριψε κατηγορηματικά. «Μερικές φορές το κίτρινο είναι απλώς κίτρινο», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Roscosmos και πρόσθεσε:

«Οι στολές του νέου πληρώματος φέρουν τα χρώματα του εμβλήματος του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου Μπάουμαν της Μόσχας, από το οποίο αποφοίτησαν και οι τρεις κοσμοναύτες… Το να βλέπεις την ουκρανική σημαία παντού και σε όλα είναι τρελό». Ο Γενικός Διευθυντής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι Ρώσοι κοσμοναύτες «δεν δείχνουν καμία συμπάθεια για τους Ουκρανούς εθνικιστές».

Ο κοσμοναύτης Ολέγκ Αρτέμιεφ είχε δηλώσει σχετικά ότι «κάθε πλήρωμα επιλέγει ένα χρώμα που να φαίνεται διαφορετικό. Ήταν η σειρά μας να διαλέξουμε ένα χρώμα. Αλλά στην πραγματικότητα, είχαμε μαζέψει πολύ κίτρινο ύφασμα, οπότε έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε. Γι’ αυτό έπρεπε να φορέσουμε κίτρινες στολές».

Σε νέες δηλώσεις που πραγματοποίησε τόνισε ότι οι στολές τους κατασκευάστηκαν πριν από έξι μήνες. «Το χρώμα είναι απλά χρώμα. Δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτές τις μέρες, αν και βρισκόμαστε στο διάστημα, είμαστε μαζί με τον πρόεδρο και τους ανθρώπους μας».

Το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας κίτρινες στολές με μπλε πινελιές, που παρέπεμπαν στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Αυτές ήταν οι πρώτες αφίξεις στον ISS από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ επέβαιναν στο Soyuz MS-21 που εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ την Παρασκευή.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκονται άλλοι δύο Ρώσοι, τέσσερις Αμερικανοί και ένας Γερμανός. Έφτασαν εκεί μία ημέρα αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την κοινή αποστολή με τη Ρωσία ρομποτικού ρόβερ στον Άρη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε βίντεο από τη στιγμή που το διαστημικό σκάφος ετοιμαζόταν να προσδεθεί στον ISS, ο Αρτέμιεφ φορούσε μπλε στολή, σημειώνει ο Guardian. Δεν είναι σαφές αν οι κίτρινες στολές, που φόρεσαν μετά, ήταν κάποιου είδους πολιτικό μήνυμα, αλλά οι κοσμοναύτες δεν έκαναν κάποια δήλωση που να δείχνει κάτι τέτοιο.

Όταν οι κοσμοναύτες επικοινώνησαν με συγγενείς τους στη Γη, ο Αρτέμιεφ ρωτήθηκε για τις στολές. Είπε ότι κάθε πλήρωμα διαλέγει τις δικές του.  Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, επιστήμονας του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, σχολίασε ότι τα χρώματα μπορεί να είναι εκείνα του πανεπιστημίου Μπάουμαν της Μόσχας, όπου σπούδασαν και οι τρεις κοσμοναύτες. 

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΔιεθνής Διαστημικός Σταθμόςαστροναύτες