Κόσμος|19.03.2022 22:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις αφήνουν πίσω εκατοντάδες νεκρούς - Ασφυξία σε Μαριούπολη και φόβος για Οδησσό

Newsroom

Πολύνεκρες ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν την 24η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι βομβαρδισμοί στρατιωτικής βάσης στο Μικολάιφ με περίπου 200 στρατιώτες την ώρα που εκείνοι κοιμόντουσαν έχει αφήσει πίσω περισσότερους από 80 νεκρούς σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ οι έρευνες για επιζώντας συνεχίζονται. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην κοντινή Οδησσό Γεωργία Λαγού, τοπικά μέσα μιλούν για πάνω από 90 νεκρούς, ενώ υπάρχουν φόβοι ακόμα και για μεγαλύτερο συνολικό αριθμό θυμάτων.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει τραγική. Φωτογραφικό υλικό που τραβήχτηκε από τον δορυφόρο MAXAR αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στο θέατρο της πόλης, το οποίο βομβαρδίστηκε την Τετάρτη ενώ μέσα είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1.000 άμαχοι πολίτες. Στο υπόγειο του κτιρίου παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες από αυτούς. Γενικότερα στην πόλη περίπου 300.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς φαγητό, νερό και ρεύμα.

Οι κάτοικοι της Οδησσού φοβούνται ότι η πόλη τους θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων μετά την Μαριούπολη και το Μικολάιφ, το οποίο λειτουργεί σαν τελευταίο οχηρό πριν την Οδησσό. Η Γεωργία Λαγού μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι σειρήνες ήχησαν και οι ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ και οι καμπάνες ηχούσαν. Οι Αρχές έστειλαν αμέσως στους κατοίκους μήνυμα να καλυφθούν στα καταφύγια.

Στο Κίεβο οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την πόλη και υπογραμμίζουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε ένα μέτρο στο πεδίο. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN στο Κίεβο, Χρήστο Νικολαΐδη, οι δύο ρωσικές φάλαγγες παραμένουν η μία στο πολύπαθο Ιρπίν και η άλλη στο προάστιο Προβαρί, Οι Ουκρανοί μάλιστα σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί σε σχέση με το σημείο που βρίσκονταν πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα ουκρανικά στοιχεία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν σημειωθεί 1.403 ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι 228 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής.

Διέφυγαν από τις εμπόλεμες ζώνες 6.623 άνθρωποι το Σάββατο

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την ουκρανική πλευρά, λειτούργησαν το Σάββατο κάποιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Συνολικά 6.623 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων το Σάββατο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Την Παρασκευή, είπε ότι 9.145 άνθρωποι είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν πόλεις σε όλη τη χώρα. Για αύριο Σάββατο το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα ανοιχτούν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Ένας σε Κίεβο και ένας σε Μαριούπολη.

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε όμως ότι χιλιάδες κάτοικοι της πόλης οδηγήθηκαν στη Ρωσία. Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε σύμφωνα με το BBC ότι ορισμένοι κάτοικοι ανακατευθύνθηκαν σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ενώ η τύχη άλλων παραμένει άγνωστη. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη αρχή.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η σύγκρουση και έως τις 18 Μαρτίου.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από εκρηκτικό πολεμικό υλικό, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το OHCHR. Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal εκτόξευσε η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαιώνει το χτύπημα.

Το Κίεβο έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Στη Μαριούπολη βρίσκονται στραμμένα όλα τα βλέμματα την ώρα που το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη - στρατηγικής σημασίας λόγω του λιμανιού της.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντονιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Το υπουργείο δε διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα προάστια της Ζαπορίζια

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας Αλέξιι Αρεστόβιτς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, ο ίδιος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Την ίδια ώρα, ο Ανατόλι Κούρτιεφ, αντιδήμαρχος της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι χθες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.

ΚίεβοΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραΜαριούποληΟυκρανία