Κόσμος|21.03.2022 13:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική οβίδα φέρεται να «σκάει» δίπλα από κόσμο σε σούπερ μάρκετ στο Χάρκοβο

Newsroom

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο που αναπαράγεται εδώ και κάποιες ώρες από τα ΜΜΕ στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτό, μια ρωσική οβίδα «σκάει» δίπλα από ανθρώπους που στέκονται στριμωγμένοι σε ένα σούπερ μάρκετ στο Χάρκοβο.

Η ημερομηνία που αναγράφεται στο βίντεο αποδεικνύει πως το περιστατικό συνέβη πριν από κάποια 24ωρα.

Αγωνία για τη Μαριούπολη μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου - Στο στόχαστρο και το Κίεβο

Ώρες αγωνίας για τη Μαριούπολη μετά την απόρριψή του ρωσικού τελεσίγραφου για παράδοση της πόλης από τις ουκρανικές Αρχές. Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις υποσχέσεις της Ρωσίας για τήρηση των ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους αμάχους αν παραδώσουν τα όπλα και ότι οι υπερασπιστές της πόλης δεν θα παραδώσουν τα όπλα και θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.

Την ίδια στιγμή ανάλυση του Ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου δείχνουν ότι οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει εντελώς την πόλη και ασκούν μεγάλη πίεση. Ουκρανός βουλευτής από την Μαριούπολη περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη ως «κόλαση επί γης».

Περίπου 300.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό ή θέρμανση, με ελάχιστα τρόφιμα και φάρμακα. Οι κάτοικοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε καταφύγια και υπόγεια ενώ φοβούνται να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους ελάχιστους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που ανοίγονται. Ουκρανικές αρχές έχουν τονίσει ότι 8 στα 10 κτίρια έχουν χτυπηθεί στην πόλη ενώ έχουν μιλήσει ακόμα και για «πτώματα στους δρόμους».

Κεντρικός στόχος η κατάληψη του Κιέβου - Βομβαρδισμός εμπορικού κέντρου με 8 νεκρούς

Η κατάληψη του Κιέβου παραμένει βασική προτεραιότητα για τις ρωσικές επιχειρήσεις αναφέρει η νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά την ίδια πηγή, αναμένονται και νέες ρωσικές επιθέσεις με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ θεωρείται πιθανή η απόπειρα περικύκλωσης του.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Κιέβου αναφέρθηκε σε έξι νεκρούς. Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση.

Σοροί θυμάτων κείτονταν μέχρι το πρωί μπροστά από το εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν στα συντρίμμια για θύματα.

Το πολύ ισχυρό πλήγμα κατέστρεψε οχήματα και άφησε στον χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου έναν κρατήρα εύρους αρκετών μέτρων μπροστά από το δεκαώροφο κτίριο από το οποίο εξακολουθούν να βγαίνουν καπνοί.

Συνεχώς ηχούν οι σειρήνες στη Λβιβ 

Συνεχώς ηχούν οι σειρήνες στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του OPEN Αδαμανατία Λιόλιου. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκε επίθεση με ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή Ρίβνεβ στα δυτικά της χώρας σε χώρο εκπαίδευσης στρατιωτών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας για χτύπημα ακριβείας με πυραύλους τύπου Κρούζ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς στο σημείο.

Ρωσικά πλοία βομβάρδισαν την Οδησσό

Ρωσικά πλοία και συγκεκριμένα φρεγάτες βομβάρδισαν για πρώτη φορά την πόλη της Οδησσού το πρωί της Δευτέρας, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην πόλη Γεωργία Λαγού. Ακόμα δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες αλλά από το οστικό κύμα που δημιουργήθηκε έχουν σημειωθεί υλικές καταστροφές στην πόλη.

Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι καθώς πιστεύουν ότι το λιμάνι της Οδησσού θα είναι ο επόμενος στόχος που θα επιδιώξει να περικυκλώσει και να βομβαρδίσει ο ρωσικός στρατός μετά από την Μαριούπολη και το Μικολάιφ. Ο ρωσικός στόλος είναι παραπεταγμένος στην Μαύρη Θάλασσα πολύ κοντά στην πόλη.

Συμφωνήθηκαν οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι αλλά κανείς στη Μαριούπολη

Οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για την έξοδο των ανθρώπων από τις ουκρανικές πόλεις τη Δευτέρα, αλλά όχι από την εμπόλεμη πόλη Μαριούπολη, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ. Η ίδια δήλωσε ότι οι προσπάθειες να φθάσουν στη Μαριούπολη ανθρωπιστικές προμήθειες συνέχισαν να αποτυγχάνουν.

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαοβίδαΧάρκοβο