Κόσμος|21.03.2022 14:54

Τουρκία: «Μεσάζοντας» εξαγωγών προς τη Ρωσία

Μαρία Ζαχαράκη

Σε «παρακαμπτήρια οδό» κυρώσεων εξελίσσεται πλέον η Τουρκία, τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη Δύση.

Η Τουρκία, η οποία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά των Ρώσων, έχει αφήσει ανοιχτούς τους διαύλους όχι μόνο του διαλόγου μεταξύ των εμπολέμων χωρών, αλλά και του εμπορίου και των μεταφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δυτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στη Ρωσία προστρέχουν πλέον σε τουρκικές εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να εξάγουν για λογαριασμό τους αγαθά προς τη Ρωσία και τούμπαλιν.

Οι ενδιάμεσες αυτές τουρκικές εταιρείες λαμβάνουν δε προμήθεια 3-4% επί των πωλήσεων.

Όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, οι δυτικές κυβερνήσεις το γνωρίζουν ήδη, αλλά εθελοτυφλούν, προκειμένου να αφήσουν τις επιχειρήσεις τους να εξάγουν -έστω και μέσω… παρακαμπτήριων οδών, όπως η Τουρκία- τα αγαθά τους και να μην υποστούν μεγαλύτερη ζημία. Το ίδιο κι η Ρωσία, την οποία έχει αρχίσει ήδη να την συνθλίβει το εμπάργκο.

Το κρίσιμο ζήτημα σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο είναι πώς μπορούν να μεταφερθούν τα χρήματα από αυτές τις συναλλαγές, καθώς οι ρωσικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες.

Και σε αυτό το θέμα η λύση είναι η Τουρκία, καθώς πολλές ρωσικές επιχειρήσεις ανοίγουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, οι οποίες εν συνεχεία μεταφέρουν τα ρωσικά εμβάσματα προς τις δυτικές εταιρείες που εξάγουν τα αγαθά.

ειδήσεις τώραπόλεμοςκυρώσειςΟυκρανίαΡωσίαΤουρκία