Κόσμος|22.03.2022 08:27

Συντριβή Boeing 737: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Ακυρώνονται πτήσεις για Κίνα

Newsroom

Καμία σορός και κανένας επιζών από την συντριβή του αεροσκάφους τύπου Boeing 737 της China Eastern Airlines στην Κίνα δεν έχει βρεθεί μέχρι το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Η εγχώρια πτήση η οποία μετέφερε συνολικά 132 άτομα, (123 επιβάτες και 9 μέλη πληρώματος) συνετρίβη τη Δευτέρα στη νότια περιοχή Γκουανγκσί, της Κίνας

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν ακόμα άγνωστα και δεν έχουν επιβεβαιωθεί θάνατοι. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διέταξε έρευνα ενώ ομάδες διάσωσης σαρώνουν στο σημείο της συντριβής. Τα δεδομένα παρακολούθησης έδειξαν ότι το αεροπλάνο πετούσε σε φυσιολογικό ύψος, όταν ξαφνικά άρχισε να πέφτει. Ειδικότερα, έδειξαν ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 29.100 πόδια. Περίπου δύο λεπτά μετά έπεσε στα 9.000 πόδια και 20 δευτερόλεπτα μετά είχε πέσει στα 3.225 πόδια. Τα δεδομένα υποδεικνύουν κατακόρυφη κάθοδο 31.000 ποδιών ανά λεπτό ή περίπου 350 μίλια την ώρα ή 563 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με το flightradar24.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο συντρίμμια του αεροπλάνου, όπως φαίνεται σε διάφορα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Η συντριβή συνέβη σε ορεινή δασική περιοχή και προκάλεσε αρχικά πυρκαγιά, η οποία όμως έσβησε. Με δεδομένο ότι το αεροσκάφος ήταν αμερικανικής κατασκευής, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι όρισε ερευνητή για τη συντριβή. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η έρευνα θα περιλαμβάνει και ταξίδι στην Κίνα.

Υποχωρούν οι μετοχές της Boeing

Σε κάθε περίπτωση η Boeing ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται σε επαφή με την αμερικανική επιτροπή ασφάλειας μεταφορών και η τεχνική της ομάδα είναι «έτοιμη να συνδράμει στην έρευνα υπό την ηγεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ενήμερη για τη συντριβή και θα βοηθήσει στην έρευνα «εάν της ζητηθεί».

Η China Eastern Airlines δήλωσε ότι στέλνει εργάτες στον τόπο της συντριβής και άνοιξε τηλεφωνική γραμμή για τα μέλη της οικογένειας. Οι μετοχές της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ έπεσαν για λίγο πάνω από 7% το πρωί της Τρίτης. Και οι μετοχές της Boeing υποχώρησαν κατά σχεδόν 7% κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ.

Bloomberg:Το 74% των 11.800 προγραμματισμένων πτήσεων στην Κίνα ακυρώθηκε

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 74% των 11.800 πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί στην Κίνα την Τρίτη ακυρώθηκαν, μόλις μία ημέρα μετά τη συντριβή της πτήσης MU5735 στη Γουζούζου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πτήσεις μεταξύ Σαγκάης και Πεκίνου, που είναι η πιο πολυσύχναστη εγχώρια διαδρομή στον κόσμο.

Τα στοιχεία της κινεζικής εταιρείας αεροπορικών δεδομένων, στα οποία είχε πρόσβαση το Bloomberg, δείχνουν ότι αν και τα αεροπορικά ταξίδια στην Κίνα είχαν ήδη πληγεί από τους περιορισμούς του Κόβιντ, το ποσοστό της Τρίτης ήταν «το υψηλότερο φέτος και διπλάσιο από τον αριθμό στις αρχές του μήνα».

Στο «μικροσκόπιο» βίντεο

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα έχουν έρθει πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που υποτίθεται πως δείχνουν το αεροσκάφος να πέφτει κάθετα προς το έδαφος δευτερόλεπτα πριν συντριβεί.

Τονίζεται ότι η αυθεντικότητα του βίντεο και το εάν απεικονίζει το αεροπλάνο που συνετρίβη δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν.Το εν λόγω βίντεο:

αεροπλάνοBoeing 737BoeingΚίναειδήσεις τώρα