Κόσμος|23.03.2022 08:38

Πόλεμος στην Ουκρανία: Να διώξουν τη Ρωσία από τους G20 θέλουν ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι - Ποιοι ασκούν βέτο

Newsroom

Να διώξουν τη Ρωσία από τους G20 εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται πως επιθυμούν οι ΗΠΑ αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες της Δύσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Πολωνία πρότεινε στις ΗΠΑ την αντικατάσταση της Ρωσίας στην ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να έλαβε θετική απάντηση από αξιωματούχους.

«Έχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με το αν είναι σκόπιμο η Ρωσία να συμμετέχει στους G20», δήλωσε ανώτερη πηγή στο Reuters. «Εάν η Ρωσία παραμείνει μέλος, θα γίνει ένας λιγότερο χρήσιμος οργανισμός», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον αν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα κινηθεί για να εκδιώξει τη Ρωσία από την ομάδα όταν θα συναντηθεί με συμμάχους στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ως συνήθως στους διεθνείς θεσμούς και στη διεθνή κοινότητα». Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να διαβουλευτούν με τους συμμάχους τους προτού προβούν σε άλλες δηλώσεις, ξεκαθάρισε.

Πηγή από την Ε.Ε επιβεβαίωσε τις συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Ρωσίας στις προσεχείς συνεδριάσεις της G20, της οποίας την εκ περιτροπής προεδρία κατέχει επί του παρόντος η Ινδονησία.

Η G20 μαζί με τη μικρότερη G7 - που αποτελείται μόνο από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Ιαπωνία και Βρετανία - είναι η ομάδα η οποία συντονίζει τις δράσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για σχεδόν όλους τους τομείς. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι και το διασυνοριακό χρέος.

Ποιο θα ασκήσουν βέτο

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα να ασκηθεί βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού της Ρωσίας από την ομάδα - η οποία περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες - αύξησε την προοπτική ότι ορισμένες χώρες θα παραλείψουν τις συναντήσεις της G20 φέτος, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Η πηγή από τους G7 δήλωσε ότι θεωρείται απίθανο η Ινδονησία, η οποία σήμερα ηγείται της G20, ή μέλη όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Κίνα να συμφωνήσουν να απομακρυνθεί η Ρωσία από την ομάδα.

«Είναι αδύνατο να αφαιρεθεί η Ρωσία από τους G20, εκτός εάν η Μόσχα λάβει από μόνη της μια τέτοια απόφαση», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος χώρας-μέλους των G20 από την Ασία. «Απλώς δεν υπάρχει διαδικασία για να αφαιρέσουμε από τη Ρωσία τη συμμετοχή στην G20».

ΗΠΑG20ΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμος