Κόσμος|23.03.2022 14:14

Πόλεμος Ουκρανία: Δεν θα στείλουμε S-400 στο Κίεβο, λέει η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν στις αρχές Μαρτίου ανεπίσημα με την Τουρκία τη δυνατότητα μεταφοράς των S-400 στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα τερμάτιζε τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα ήρε τον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα συζήτησης. Το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα κατά το παρελθόν και τώρα απλώς συνεχίζουμε (τη συνεργασία με τη Ρωσία)», φέρεται να είπε ο Ντεμίρ σε συνέντευξή του, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

«Η Τουρκία είναι σε θέση να καθορίζει τη δική της πολιτική και πορεία. Έτσι ήταν πάντα».

Η τουρκική κυβέρνηση δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αντίθετα, λέει ότι θα επικεντρωθεί σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών. «Αντί να παραδίδει όπλα στην Ουκρανία, η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία», είπε ο Ντεμίρ.

ΤουρκίαΝΑΤΟΡωσίαS-400ΟυκρανίαΗΠΑπόλεμοςειδήσεις τώρα