Κόσμος|23.03.2022 18:33

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αίτημα Ζελένσκι για όπλα από τη Γαλλία - Παρέμβαση Στόλτενμπεργκ για τα χημικά

Newsroom

Με το εκρητικό κλίμα στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον περασμένο μήνα και τον πόλεμο να μαίνεται για 28η ημέρα, η πληττόμενη από τη Ρωσία χώρα ζητά βοήθεια με προμήθεια όπλων, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει σχετικό αίτημα σήμερα στη Γαλλία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αρχικά, ζήτησε από Γάλλους βουλευτές να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, κατά την ομιλία του σήμερα στο Γαλλικό Κοινοβούλιο.

Έπειτα, αφού ευχαρίστηκε τον Εμανουέλ Μακρόν για τις «αληθινές ηγετικές του ικανότητες» όσον αφορά στον πόλεμο, ζήτησε από τη Γαλλία στήριξη με όπλα, εξοπλισμό και περισσότερα αεροπλάνα «ώστε να μη χαθεί η ελευθερία», όπως μεταδίδει το Sky News.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές υπογράμμισε πως «ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες να επιτείνουν τις κυρώσεις στη Ρωσία καθώς ο πόλεμος μπήκε στην 28η ημέρα του.

«Καλώ τα ασιατικά κράτη και τους εταίρους τους να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε η Ρωσία να επιδιώξει την ειρήνη και να σταματήσει το "τσουνάμι" της βίαιης εισβολής της στο κράτος μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στην ομιλία του.

Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια του πολέμου «εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και 121 παιδιά» έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.

Στόλτενμπεργκ: Τυχόν χρήση χημικών όπλων θα είχε εκτεταμένες συνέπειες

Τυχόν χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλλε πλήρως την φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. «Η Κίνα έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην Ρωσία, περιλαμβανομένης της διασποράς κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφοράς υλικής υποστήριξης από το Πεκίνο προς την Μόσχα. «Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».

Ο ρωσικός στρατός υποχωρεί από πολλά μέτωπα

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», πρόσθεσε.

Οι περιοχές Ιρπίν και Λιούτιι ήταν και σήμερα δύο σκηνές έντονων ανταλλαγών πυρών πυροβολικού, με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα πίσω από το μέτωπο Ιρπίν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το μήνυμά μας προς τους Ρώσους: φύγετε από τη χώρα μας, πηγαίντε σπίτια σας. Δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί (...), μπορεί να χρειαστεί πολύς», προειδοποίησε ο δήμαρχος του Κιέβου.

«Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να γονατίζουμε μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης μας. Ολόκληρη η πόλη έχει πλέον θέσεις μάχης», κατέληξε ο δήμαρχος.

«Δεν θα στείλουμε S-400 στο Κίεβο», λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν στις αρχές Μαρτίου ανεπίσημα με την Τουρκία τη δυνατότητα μεταφοράς των S-400 στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα τερμάτιζε τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα ήρε τον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα συζήτησης. Το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα κατά το παρελθόν και τώρα απλώς συνεχίζουμε (τη συνεργασία με τη Ρωσία)», φέρεται να είπε ο Ντεμίρ σε συνέντευξή του, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

Το Κίεβο ζητά «επιθετικά όπλα»

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου ζήτησε νωρίτερα από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα», «ένα μέσο αποτροπής» απέναντι στη Μόσχα, μία μέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα επικεντρωθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα συμμετέχει μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, το βράδυ της Τρίτης.

Όπως τόνισε, «Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού».

Ένας νεκρός και τραυματίες από βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, σε συνοικία στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Η Ρωσία, πάντως, αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

ΟυκρανίαΝΑΤΟΡωσίαχημικά όπλαΓενς Στόλτενμπεργκειδήσεις τώραπόλεμος