Κόσμος|24.03.2022 11:13

Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να της επιβληθούν κυρώσεις για συναλλαγές με τη Ρωσία

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία παρέχει ένα ευπρόσδεκτο περιβάλλον για διάφορους Ρώσους πολιτικούς και επιχειρηματίες που επιδιώκουν να προφυλάξουν τα χρήματά τους από τις κυρώσεις, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων, που θα συμπεριλαμβάνουν και την ίδια. Αυτό υποστηρίζουν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές που βλέπουν τον κίνδυνο πολύ πιθανό.

«Θα ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με το καθεστώς κυρώσεων και αυξημένος έλεγχος στις τουρκικές τράπεζες για να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις. Ρωσικές εταιρείες, οντότητες και άτομα που χρησιμοποιούν την Τουρκία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή», δήλωσε ο Γκιονούλ Τολ, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στο Al-Monitor

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προς το παρόν δεν έχουν κηρύξει δευτερεύουσες κυρώσεις σε τρίτα μέρη που συναλλάσσονται με Ρώσους που έχουν τιμωρηθεί για τους δεσμούς τους με τον Πούτιν, αφήνοντας την Τουρκία μακριά από το γάντζο προς το παρόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιες κυρώσεις δεν θα επιβληθούν στο μέλλον», δήλωσε πηγές είπε στο Al-Monitor.

Ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Μουσταφά Αϊντίν, δήλωσε στο Reuters ότι εάν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας παραταθεί, μπορεί να περάσουμε στο στάδιο των δευτερογενών κυρώσεων και τότε οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και ανθρώπους, εταιρείες και χώρες που κάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία και μπορεί να εγερθεί κίνδυνος και για την Τουρκία.

«Κανείς δεν μιλάει ακόμη, αλλά το θέμα των δευτερογενών κυρώσεων μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να συμπεριληφθούν εταιρείες, άτομα και χώρες που δραστηριοποιούνται και συνεργάζονται με τη Ρωσία».

Υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας λόγω του πυραυλικού συστήματος S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, ο Αϊντίν σημείωσε ότι: «Οι κυρώσεις CAATSA δεν είναι στην πραγματικότητα κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Υπάρχουν και κυρώσεις για τη Ρωσία στο CAATSA. Η Τουρκία έπρεπε να το αντιμετωπίσει σε δεύτερη φάση. Υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε ξανά κάτι τέτοιο», παρόλο που -όπως επισημαίνει- η Άγκυρα δεν έχει υποβληθεί σε εκτενή κριτική μέχρι στιγμής για τη στάση ουδετερότητάς της.

Η Άγκυρα, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι κατά των κυρώσεων και δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει δηλώσει ότι θα τις εφαρμόσει εάν εκδοθεί απόφαση κυρώσεων μόνο από τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρείται ότι δεν είναι δυνατό να ληφθεί απόφαση επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας.