Κόσμος|24.03.2022 13:17

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - Αποφασίζονται μέτρα για Ρωσία

Newsroom

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των G7 και έτσι τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη είναι εστιασμένα στη βελγική πρωτεύουσα για τις σημερινές Συνόδους Κορυφής που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου της Ουκρανίας που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα.

Οι ηγέτες φωτογραφήθηκαν για την παραδοσιακή πριν τη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ημέρα ξεκινά με τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχία ενώ ακολουθεί η σύνοδος της G7. Το απόγευμα, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει χαιρετισμό τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ μέσω βιντεοκλήσης. Περίπου στις 11:30 το πρωί η πόρτα έκλεισε και οι ηγέτες της συμμαχίας ξεκίνησαν τις συνομιλίες.

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν «διέπραξε ένα μεγάλο λάθος»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος. Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στην Ρουμανία , την Ουγγαρία την Βουλγαρία και την Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης - θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (...) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες. Στην συνέχεια, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωση.

Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα είναι το θέμα και των τριών συνόδων κορυφής, με στόχο τον συντονισμό των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για να τερματίσει τις εχθροπραξίες και την άσκηση πίεσης επί ορισμένων χωρών, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για να εμποδισθούν να βοηθήσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και στις τρεις συνόδους κορυφής. «Περιμένουμε σημαντικά μέτρα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της G7», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι Δυτικοί θα συζητήσουν τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν την στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας και ό,τι αρνούνται να κάνουν.

«Δεν θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία, ούτε αεροσκάφη στον ουρανό», διευκρίνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού θα πρέπει να την κάνουμε σεβαστή και αυτό απαιτεί επίθεση κατά της αντιαεροπορικής άμυνας και κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών. Αυτό θα προκαλούσε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Μπορέλ: H Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις - Θέλει να ανακόψει την Ουκρανία από τη Θάλασσα

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί προς το παρόν μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αφ’ ης στιγμής οι δυνάμεις της δεν έχουν επιτύχει τους στρατιωτικούς τους στόχους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE ο Μπορέλ επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν θέλει να καθίσει και να διαπραγματευτεί ο,τιδήποτε. Αυτό που θέλει είναι η κατοχή εδαφών.

«Θέλει να καταλάβει τις ακτές μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από τη θάλασσα. Θέλει να διαπραγματευτεί στα σοβαρά μόνον όταν θα έχει εξασφαλίσει μια θέση ισχύος», τόνισε.

Ο Μπορέλ είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ΕΕ και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στον ουκρανικό στρατό. «Είναι σημαντικό γιατί όλα θα κριθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Εκείνο που θα γράψει ιστορία είναι η ικανότητα αντίστασης των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Τα ερωτήματα για την παρουσία Μπάιντεν στην Ευρώπη - Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την «Ομάδα Τίγρης»

Στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ της Ε.Ε. ,και των G7 βρίσκεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για νέες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά κυρίως για τη στάση του ΝΑΤΟ από εδώ και στο εξής.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πραγματοποίησαν, τις ημέρες που προηγήθηκαν εντατικές συνομιλίες για την οριστικοποίηση των βημάτων που θα παρουσιάσουν μετά τις συνομιλίες τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να ανακοινώσουν αυτό που έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλαδή να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους δυτικούς, μία τέτοια κίνησή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αβέβαιη ρωσική αντίδραση.

Εγκαινιάζεται νέα εποχή Ψυχρού πολέμου;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Ευρώπη για να εγκαινιάσει μία νέα αποχή καθώς μετα-ψυχροπολεμική περίοδος πλέον τελειώνει, αναφέρει το CNN.

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στην Ευρώπη με την ήπειρο να έχει ταρακουνηθεί από τη ρωσική επιθετικότητα και να είναι σε εξέλιξη πυρηνικό μπρα ντε φερ. Η Δύση θρηνεί ταυτόχρονα την διαλυμένη πλέον ψευδαίσθηση ότι είχε εισέλθει σε μια εποχή αιώνιας ειρήνης.

Η Δύση και η Ρωσία δίνουν τώρα την τελευταία μάχη του Ψυχρού Πολέμου ή την πρώτη σε μια νέα εποχή αντιπαράθεσης, καθώς Μόσχα και Πεκίνο σχηματίζουν ένα ευρύ εχθρικό μέτωπο κατά της Δύσης, υποστηρίζει το CNN.

Τα 5 ερωτήματα για τις Έκτακτες Συνοδούς Κορυφής και την παρουσία του Μπάιντεν

Υπάρχουν σύμφωνα με το αμερικανιό δίκτυο 5 βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν για την επίσκεψη του Μπάιντεν

1. Τι άλλο θα κάνει η Δύση για την Ουκρανία;

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναμένεται να εστιάσουν σε νέες προσπάθειες την Πέμπτη που αποσκοπούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών μονάδων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

2. Πώς θα ηγηθεί ο Μπάιντεν;

Οι Σύνοδοι Κορυφής της Πέμπτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να επιβεβαιώσει εκ νέου την ηγεσία της Αμερικής στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες. Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης αλλαγές στη δική τους στρατιωτική στάση στην Ανατολική Ευρώπη.

3. Θα εμφανιστεί ο Ζελένσκι;

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της συμμαχίας συζήτησαν εάν και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής.

4. Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στο ενιαίο μέτωπο της Δύσης;

Το Κρεμλίνο έχει εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις αυτή την εβδομάδα κατά του ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι θυμωμένος με τους ανθρώπους στην Ουκρανία που θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας. Η Ρωσία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θέλει να είναι μέρος των συνομιλιών με παγκόσμιες συμμαχίες.

5. Θα είναι αποτελεσματικές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ;

Ο Μπάιντεν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από ποτέ, αλλά οι συναντήσεις της Πέμπτης μπορεί να είναι ένα τεστ δυναμικότητας για τις δυνατότητες της συμμαχίας.

Politico: Σχεδόν αόρατοι Ρώσοι κατάσκοποι στις Βρυξέλλες

Οι Ρώσοι πράκτορες στις Βρυξέλλες κρατούν χαμηλό προφίλ και είναι σχεδόν αόρατοι αναφέρει το POLITICO. Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι βελγικές αρχές έχουν δει μείωση των ρωσικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στο βελγικό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής κρατικής ασφάλειας.

«Είναι λιγότερο δραστήριοι, έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και τηρούν πολλούς κανόνες ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Η βελγική κρατική ασφάλεια δεν μπόρεσε να σχολιάσει τον αριθμό των Ρώσων κατασκόπων στις Βρυξέλλες, οι οποίες φιλοξενούν τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και την έδρα του ΝΑΤΟ. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι το ένα τρίτο των Ρώσων διπλωματών είναι στην πραγματικότητα αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει μερικές δεκάδες Ρώσους κατασκόπους στις Βρυξέλλες.

Τα σενάρια για αποθέματα χημικών και η ομάδα Τίγρης που ενεργοποιήθηκε

Πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με παγκόσμιους ηγέτες στην Ευρώπη, ο Λευκός Οίκος συγκέντρωσε αθόρυβα μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας για να σχεδιάσει σενάρια για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπολύσει τα αποθέματα χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων που διαθέτει.

Η ομάδα, γνωστή ως Ομάδα Τίγρης, εξετάζει επίσης τις απαντήσεις σε περίπτωση που ο Πούτιν φτάσει σε έδαφος του ΝΑΤΟ για να επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν όπλα και βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαδικασία, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η ομάδα εξετάζει επίσης τις απαντήσεις εάν η Ρωσία επιδιώξει να επεκτείνει τον πόλεμο σε γειτονικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας, και πώς να προετοιμάσει τις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες που θα εισρεύσουν σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αναφέρουν οι Times.

Καθώς ο Μπάιντεν πετούσε για την Ευρώπη την Τετάρτη, τόσο ο ίδιος όσο και ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησαν για τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ένα σημαντικό ζήτημα που φέρεται να εξετάζει η ομάδα Tiger είναι το όριο που θα μπορούσε να ωθήσει τη συμμαχία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι είναι απρόθυμος να το πράξει, φοβούμενος ότι η άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση πέρα από κάθε έλεγχο. «Αυτό είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», δήλωσε πρόσφατα.

πόλεμοςειδήσεις τώραΤζο ΜπάιντενΝΑΤΟΡωσίαΟυκρανία