Κόσμος|27.03.2022 20:01

Βόρεια Κορέα: Όσα γνωρίζουμε για το νέο διηπειρωτικό πύραυλο – Μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Newsroom

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι δοκίμασε έναν νέο τύπο διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), την πρώτη της δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια και σηματοδοτώντας μια πιθανή νέα εποχή περιφερειακής αντιπαράθεσης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε κατευθύνει απευθείας την εκτόξευση του όπλου, γνωστού ως Hwasong-17, του πιο προηγμένου μέχρι σήμερα. Το δημοσίευμα περιέγραψε την εκτόξευση ως «ισχυρό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο πολέμου». Μάλιστα, τα πλάνα που έκαναν το γύρο του πλανήτη έδειχναν τον Κιμ να πανηγυρίζει έπειτα από την πυραυλική δοκιμή.

Το τεράστιο όπλο θα μπορούσε, τουλάχιστον θεωρητικά, να θέσει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ σε εμβέλεια μιας βορειοκορεατικής πυρηνικής κεφαλής, αλλά υπάρχουν που δεν γνρωίζουμε για την ικανότητα του πυραύλου να μεταφέρει ένα πυρηνικό φορτίο στον στόχο.

Ποιο είναι το βεληνεκές του πυραύλου;

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δημοσίευσαν την Παρασκευή φωτογραφίες που δείχνουν τον τεράστιο πύραυλο με υγρό καύσιμο να εκτοξεύεται από έναν κινητό εκτοξευτή στο διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ.

Το δημοσίευμα του Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Κορέας αναφέρει ότι ο πύραυλος έφτασε σε μέγιστο ύψος 6.248,5 χιλιομέτρων, διένυσε απόσταση 1.090 χιλιομέτρων και είχε χρόνο πτήσης 68 λεπτά πριν «προσγειωθεί με ακρίβεια στα προγραμματισμένα ύδατα» μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας. Αυτό ταίριαζε απόλυτα με τις εκτιμήσεις των Ιαπώνων παρατηρητών, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο πύραυλος έπεσε εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά της χερσονήσου Οσίμα στο Χοκάιντο, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την υψηλότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το CNN.

Αναλυτές δήλωσαν ότι εκτοξεύθηκε σε υπερυψωμένη τροχιά, επιτρέποντάς του να αποφύγει να πετάξει πάνω από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σημείωσαν όμως ότι αν εκτοξευόταν με την κανονική, πιο επίπεδη τροχιά ενός ICBM, θα είχε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών εντός της εμβέλειάς του.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλος που έχει δοκιμάσει ποτέ η Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τζέφρι Λιούις, ειδικός στα όπλα και καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury.

Μπορεί αυτός ο πύραυλος να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή;

Ο Hwasong-17 είναι σίγουρα αρκετά μεγάλος για να μεταφέρει ένα ή ενδεχομένως και περισσότερα πυρηνικά όπλα, λένε οι ειδικοί. «Αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει είναι η σταθερή πρόοδος της Βόρειας Κορέας προς τη δυνατότητα να τοποθετήσει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές σε στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση πολέμου», δήλωσε ο Λιούις. Αλλά είναι κρίσιμο ότι η πρόοδος δεν σημαίνει την πραγματική ικανότητα να το κάνει.

Ενώ η δοκιμή της Πέμπτης έδειξε το πιθανό βεληνεκές του πυραύλου, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι είδους ωφέλιμο φορτίο μετέφερε. Επειδή το βάρος του ωφέλιμου φορτίου επηρεάζει τελικά το πόσο μακριά μπορεί να πετάξει ένας πύραυλος, οι παρατηρητές δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα την πραγματική εμβέλεια του πυραύλου χωρίς αυτή την πληροφορία.

Μπορεί η Βόρεια Κορέα να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές στον στόχο;

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει δείξει αν είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα σύστημα που θα επιτρέψει στην πυρηνική κεφαλή να επιβιώσει από την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα.

Επειδή οι ICBM εκτοξεύονται στο διάστημα, όπως τα διαστημικά λεωφορεία ή οι διαστημικές κάψουλες, η πυρηνική κεφαλή πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει το πύρινο ταξίδι μέσα από τα εξωτερικά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας χωρίς να καεί.

«Είμαι κάποιος που πιστεύει ότι πιθανότατα θα (επιβιώσουν από την επανείσοδο). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αμφιβάλλουν κάπως γι' αυτό«, δήλωσε ο Λιούις. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να μάθει η Βόρεια Κορέα από δοκιμές όπως αυτή της Πέμπτης, είπε.

Τι ακολουθεί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας;

Ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να αποκτήσει η Βόρεια Κορέα ένα αξιόπιστο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, δηλαδή ένα οπλοστάσιο αρκετά ισχυρό ώστε να εμποδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, κυρίως τις ΗΠΑ, να επιτεθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του KCNA της Παρασκευής, ο Κιμ δήλωσε ότι η δοκιμή της Πέμπτης επιβεβαίωσε ότι οι στρατηγικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας «είναι απολύτως έτοιμες να αναχαιτίσουν και να περιορίσουν διεξοδικά οποιεσδήποτε επικίνδυνες στρατιωτικές προσπάθειες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ».

Ο Λιούις δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας "βαδίζει" σε έναν μακρύ κατάλογο εκσυγχρονισμού των όπλων που καθορίστηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

«(Ο Κιμ) είπε ότι αυτά είναι όλα τα πράγματα που πρόκειται να κάνει η Βόρεια Κορέα και αυτό περιελάμβανε έναν ICBM με πολλαπλές κεφαλές, έναν ICBM στερεού καυσίμου, την εκτόξευση ενός στρατιωτικού δορυφόρου, ακόμη και τη διάθεση ενός πυρηνικού υποβρυχίου στη θάλασσα», δήλωσε ο Λιούις. «Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο κατάλογος», δήλωσε.

Προηγουμένως, η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση της ακρίβειας των πυραύλων της και την αύξηση του βεληνεκούς τους έως και 15.000 χιλιόμετρα (9.320 μίλια).

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σταθερά σε μια περίοδο πυραυλικών δοκιμών, πυρηνικών δοκιμών και έντασης, η οποία θα διαρκέσει πιθανότατα για περίπου ένα χρόνο», εκτίμησε ο Λιούις.

Βόρεια Κορέαπυρηνικά όπλαπύραυλοςπυρηνικές δοκιμέςβαλλιστικός πύραυλοςΚιμ Γιονγκ Ουνειδήσεις τώρα