Κόσμος|27.03.2022 18:31

Πόλεμος στην Ουκρανία – Πάπας Φραγκίσκος: Οι ισχυροί αποφασίζουν και οι φτωχοί πεθαίνουν

Newsroom

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του την Κυριακή, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ενώπιον χιλιάδων πιστών, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η απειλή μιας παγκόσμιας σύρραξης, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι ήρθε η ώρα η ανθρωπότητα να καταργήσει τον πόλεμο προτού ο πόλεμος αφανίσει την ανθρωπότητα», είπε ο Ποντίφικας και συνέχισε: «Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει από την εισβολή στην Ουκρανία, από την έναρξη αυτού του απάνθρωπου και παράλογου πολέμου, ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος, είναι μια ήττα για όλους, για όλους μας. Πρέπει να αποκηρύξουμε τον πόλεμο, έναν τόπο θανάτου όπου μητέρες και πατέρες θάβουν τα παιδιά τους, όπου άνδρες σκοτώνουν τους αδελφούς τους χωρίς καν να τους βλέπουν, όπου οι ισχυροί αποφασίζουν και οι φτωχοί πεθαίνουν».

Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα μισά από τα παιδιά της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ο Πάπας δήλωσε ότι ο πόλεμος καταστρέφει το μέλλον της χώρας. «Αυτή είναι η βαρβαρότητα του πολέμου, κάτι που είναι βάρβαρο και βλάσφημο», υπογράμμισε.

Αφήστε τα όπλα να σιγήσουν

«Αν βγούμε από αυτό τον πόλεμο όπως ήμαστε πριν, θα είμαστε όλοι με κάποιο τρόπο ένοχοι. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αυτοκαταστροφής η ανθρωπότητα θα πρέπει να κατανοήσει ότι ήρθε η ώρα για να καταργήσουμε τον πόλεμο, να τον ακυρώσουμε από την ιστορία του ανθρώπινου είδους προτού (αυτός) ακυρώσει τον άνθρωπο από την ιστορία. Εκλιπαρώ κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό να αναλογιστεί αυτό, να δεσμευτεί και κοιτάζοντας την μαρτυρική Ουκρανία να αντιληφθεί ότι κάθε ημέρα πολέμου επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Τέρμα! Σταματήστε! Αφήστε τα όπλα να σιγήσουν. Διαπραγματευτείτε σοβαρά για την ειρήνη», κατέληξε.

ΟυκρανίαΠάπας ΦραγκίσκοςΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραΒατικανό