Κόσμος|29.03.2022 07:40

Γνωρίστε τον Σκοτ, τον γιγαντιαίο λευκό καρχαρία που κολυμπάει στα ανοιχτά της Φλόριντα

Newsroom

Η Φλόριντα έχει έναν ακόμη ανοιξιάτικο επισκέπτη: Ο Σκοτ, ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας, καταγράφηκε να κολυμπά στα ανοιχτά της ακτής του Κόλπου.

Ο Σκοτ, ένας ενήλικος αρσενικός, έχει μήκος λίγο πάνω από 3,5 μέτρα και ζυγίζει 1.600 κιλά, σύμφωνα με την OCEARCH, τη μη κερδοσκοπική θαλάσσια ομάδα που εντόπισε το μεγάλο ψάρι την Πέμπτη.

Ο Σκοτ είναι ο 74ος μεγάλος λευκός καρχαρίας που καταγράφεται και απελευθερώνεται από την ομάδα στον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, δήλωσε η OCEARCH. Τοποθετούν σε κάθε ζώο έναν ηλεκτρονικό ιχνηλάτη που χτυπά κάθε φορά που βγαίνει στην επιφάνεια του ωκεανού.

 

Τα αρχεία του ανιχνευτή δείχνουν ότι ο Σκοτ είναι ένας αφοσιωμένος ταξιδιώτης. Καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Νέα Σκωτία - όπου πήρε το όνομά του προς τιμήν των «φιλόξενων και πρώτων στον ωκεανό αφοσιωμένων ανθρώπων» εκεί από τους συνεργάτες της OCEARCH. Στη συνέχεια, Scot ταξίδεψε συνολικά 6,2 χιλιάδες χιλιόμετρα κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής σε μόλις 119 ημέρες. Έχει χαλαρώσει γύρω από τα Florida Keys και την ακτή του Κόλπου τουλάχιστον από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του OCEARCH.

Οι καρχαρίες συνήθως κινούνται προς τις ακτές κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, καθιστώντας τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο τους μήνες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Τα νερά γύρω από τη Φλόριντα φιλοξενούν περισσότερα από 13 είδη καρχαριών, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Αλιείας και Άγριας Ζωής της Φλόριντα

Αν και εμβληματικές ταινίες όπως τα «Σαγόνια του καρχαρία» έχουν απεικονίσει τους καρχαρίες ως επικίνδυνα αρπακτικά, οι επιθέσεις στη Φλόριντα είναι στην πραγματικότητα πολύ σπάνιες, δήλωσε η Επιτροπή. Οι άνθρωποι έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθούν από κεραυνό στην πολιτεία παρά να δαγκωθούν από καρχαρία και λιγότεροι από 10 άνθρωποι πεθαίνουν από επιθέσεις καρχαριών κάθε χρόνο, ανέφεραν.

Τόσο η OCEARCH όσο και η Επιτροπή τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο του μεγάλου λευκού καρχαρία ως κορυφαίου θηρευτή στο οικοσύστημα. «Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι κεντρικής σημασίας για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», αναφέρει η OCEARCH.

Κατατάσσονται ως ευάλωτος πληθυσμός από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή, μόλις ένα βήμα πριν από την απειλούμενη με εξαφάνιση.

ειδήσεις τώραΗΠΑκαρχαρίαςΦλόριντα