Κόσμος|28.03.2022 21:20

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα συναντηθούμε με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία πριν από τις συνομιλίες» είπε ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική προεδρία θα έχει μία σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας την Τρίτη πριν από την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Αύριο οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από τη συνάντηση θα έχουμε κι εμείς μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες», είπε, εξαίροντας ιδιαίτερα το ρόλο του σε αυτή την παγκόσμια κρίση.

«Τις μέρες που όλοι κυνηγούσαν την πρόκληση, εμείς εμφυσούσαμε με κάθε ευκαιρία στα μέρη την εδραίωση της ειρήνης. Σήμερα είμαστε η χώρα που οι δύο πλευρές εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη της, την ειλικρίνεια της και τη φιλία της. Είμαστε η χώρα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για ειρήνη. Μπορώ να πω ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποίησα με Ζελένσκι και Πούτιν συνεχίζονται προς θετική κατεύθυνση», ανέφερε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το μέλημά μας ήταν πάντα η ειρήνη, η ηρεμία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, ενώ αντιδρούμε στην καταπίεση, την κατοχή και την τυραννία λέγοντας ‘ένα λεπτό’, όπως στο Νταβός. Η Τουρκία δεν έχει παρεκκλίνει από την γραμμή της παρά το τίμημα που πλήρωσε από την ιστορία της τρομοκρατίας, εδώ και 40 χρόνια. Με αυτή την αντίληψη διεξάγουμε τον διασυνοριακό μας πολιτικό αγώνα για την ασφάλεια των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της Συρίας και της Λιβύης».

«Κάποιοι βλέπουν με μισό μάτι την ειρηνευτική μας πρωτοβουλία»

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε στη συνέχεια νέες αιχμές κατά όλων των «αλλότριων» δυνάμεων που επιβουλεύτηκαν την Τουρκία, για να καταλήξει ότι η χώρα βγήκε παρόλα αυτά νικήτρια. «Κάποιοι προσπάθησαν να δυσφημήσουν τον πολιτισμό μας, το όραμά μας και την ανθρωποκεντρική πολιτική μας και να το σαμποτάρουν με συκοφαντίες.

Αυτά κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι η χώρα μας μένει μόνη της ακόμα και σε ζητήματα που έχει απόλυτο δίκιο, ακόμη και σε εκστρατείες εναντίον της.Γνωρίζουμε ότι όσοι θέλουν να κάνουν τη χώρα μας μέρος του πολέμου στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, παρακολουθούν τη γέφυρα της ειρήνης που έχουμε χτίσει με μισή καρδιά.

Δεν θα καταφέρετε να αποτρέψετε την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας. Δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε την Τουρκία να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης.Μέλημά τους είναι να στείλουν την Τουρκία πίσω στο παρελθόν, να την κάνουν να σκοντάψει, ακόμη και να την γκρεμίσουν, ει δυνατόν.

Είμαστε ερωτευμένοι με τη χώρα μας και το έθνος μας. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία με στόχους το 2023 το 2053 και το 2071», κατέληξε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟυκρανίαειδήσεις τώραΤουρκίαπόλεμος