Κόσμος|28.03.2022 23:46

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μια επίλεκτη ομάδα 30 Ουκρανών σταμάτησε τη ρωσική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων

Newsroom

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μηχανοκίνητη φάλαγγα μήκους περίπου 65 χιλιομέτρων προκειμένου να εξαπολύσει μια συντριπτική επίθεση στο Κίεβο από τα βόρεια. Οι δορυφορικές εικόνες από τα ρωσικά στρατεύματα, τραβηγμένες από τον Maxar έκαναν τον γύρο του κόσμου και όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα μία μαζική επίθεση στο Κίεβο.

Ωστόσο, η φάλαγγα των τεθωρακισμένων οχημάτων και των φορτηγών ανεφοδιασμού σταμάτησε μέσα σε λίγες ημέρες και η επίθεση απέτυχε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η επίθεση απέτυχε εξαιτίας μιας σειράς νυχτερινών ενέδρων που πραγματοποίησε μια ομάδα που αποτελούταν από μόλις 30 ουκρανούς κομάντος και χειριστές drones οι οποίοι κινούνταν μέσα στα σκοτάδια με τετράτροχες μοτοσικλέτες, όπως ανέφερε Ουκρανός διοικητή.

Οι χειριστές των drone προέρχονταν από μια μονάδα εναέριας αναγνώρισης, ονόματι Aerorozvidka, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια ως μια ομάδα εθελοντών - γκουρού της τεχνολογίας. Εκείνοι σχεδιάζοντας τα δικά τους μηχανήματα και όπλα εξελίχθηκαν σε βασικό πυλώνα της ουκρανικής άμυνας.

Ενώ οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν προμηθεύσει χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, η Aerorozvidka έχει αναγκαστεί να καταφύγει σε χρηματοδότηση από δωρητές που βασίζεται σε ένα δίκτυο προσωπικών επαφών προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Έτσι απέκτησε απαραίτητα εξαρτήματα όπως προηγμένα μόντεμ και κάμερες θερμικής απεικόνισης.

Πώς έστηναν τις ενέδρες

Ο διοικητής της μονάδας, αντισυνταγματάρχης Yaroslav Honchar, έδωσε περιγραφή μιας ενέδρας κοντά στην πόλη Ivankiv που βοήθησε να σταματήσει η τεράστια, ογκώδης ρωσική επίθεση. Είπε ότι οι Ουκρανοί μαχητές που επέβαιναν σε τετράτροχες μοτοσικλέτες μπόρεσαν να προσεγγίσουν την προελαύνοντα ρωσική φάλαγγα τη νύχτα, περνώντας μέσα από το δάσος εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί νότια προς το Κίεβο από την κατεύθυνση του Τσερνομπίλ.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν εξοπλισμένοι με γυαλιά νυχτερινής όρασης, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, νάρκες που πυροδοτούνται εξ αποστάσεως, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης ικανά όμως να ρίχνουν μικρές βόμβες 1,5 κιλού.

«Αυτή η μία μικρή μονάδα μέσα στη νύχτα κατέστρεψε δύο ή τρία οχήματα στην κεφαλή αυτής της αυτοκινητοπομπής και μετά από αυτό κόλλησε. Έμειναν εκεί άλλες δύο νύχτες και [κατέστρεψαν] πολλά οχήματα», δήλωσε ο Honchar.

Οι Ρώσοι έσπασαν τη φάλαγγα σε μικρότερες μονάδες για να προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά η ίδια ομάδα επίθεσης κατάφερε να πραγματοποιήσει επίθεση στην αποθήκη ανεφοδιασμού της,  παραλύοντας την εντελώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

«Το πρώτο κλιμάκιο της ρωσικής δύναμης είχε κολλήσει χωρίς θέρμανση, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς βόμβες και χωρίς αέριο. Και όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της δουλειάς 30 ανθρώπων», δήλωσε ο Honchar.

Απέκρουσε και αεροπορική επίθεση σε αεροδρόμιο

Η μονάδα Aerorozvidka ισχυρίζεται επίσης ότι βοήθησε στην απόκρουση μιας ρωσικής αεροπορικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, ακριβώς βορειοδυτικά του Κιέβου, την πρώτη ημέρα του πολέμου, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εντοπίσουν, να στοχεύσουν και να βομβαρδίσουν περίπου 200 Ρώσους αλεξιπτωτιστές που ήταν κρυμμένοι στο ένα άκρο του αεροδρομίου.

«Αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το αεροδρόμιο για την επίθεσή τους», δήλωσε ο Σέιντ υπολοχαγός Taras , ένας από τους βοηθούς του Honchar

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επαληθεύονται από ανεξάρτητη πηγή , αλλά αξιωματούχοι της αμερικανικής άμυνας δήλωσαν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις συνέβαλαν στην αναχαίτιση της τεθωρακισμένης φάλαγγας γύρω από το Ιβάνκιβ

Η ιστορία της ομάδας

Η ομάδα ξεκίνησε από νεαρούς Ουκρανούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση του Μαϊντάν το 2014 και προσφέρθηκαν εθελοντικά να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες στην αντίσταση κατά της πρώτης ρωσικής επιχείρησης στην Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς. Ο ιδρυτής της, ο Volodymyr Kochetkov-Sukach, ήταν ένας τραπεζίτης επενδύσεων που σκοτώθηκε σε μάχη το 2015 στο Ντονμπάς.

Ο Honchar είναι πρώην στρατιώτης που έγινε σύμβουλος μάρκετινγκ πληροφορικής, αλλά επέστρεψε στον στρατό μετά την πρώτη ρωσική επίθεση. Ο Taras, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιήσει το επώνυμό του, ήταν σύμβουλος διοίκησης, ο οποίος ειδικεύτηκε στην εξεύρεση πόρων για τη μονάδα και εντάχθηκε ως μαχητής πλήρους απασχόλησης μόλις τον Φεβρουάριο.

Τις πρώτες μέρες της, η μονάδα χρησιμοποιούσε εμπορικά drones , αλλά η ομάδα της αποτελούμενη από μηχανικούς, σχεδιαστές λογισμικού και λάτρεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανέπτυξε αργότερα τα δικά της σχέδια.

Το οπλοστάσιο που δημιούργησαν

Κατασκεύασαν μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης, καθώς και μεγάλες μηχανές, ικανές να ρίχνουν βόμβες και αντιαρματικές χειροβομβίδες με ρουκέτες, και δημιούργησαν ένα σύστημα που ονομάζεται Delta, ένα δίκτυο αισθητήρων κατά μήκος των γραμμών του μετώπου που τροφοδοτούσε έναν ψηφιακό χάρτη, ώστε οι διοικητές να βλέπουν τις κινήσεις του εχθρού την ώρα που συνέβαιναν. Τώρα χρησιμοποιεί το δορυφορικό σύστημα Starlink, το οποίο προμηθεύτηκε ο Elon Musk, για να τροφοδοτεί με ζωντανά δεδομένα τις ουκρανικές μονάδες πυροβολικού, επιτρέποντάς τους να μηδενίζουν τους ρωσικούς στόχους.

Η μονάδα διαλύθηκε το 2019 από τον τότε υπουργό Άμυνας, αλλά αναβίωσε εσπευσμένα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθώς η απειλή της ρωσικής εισβολής διαφαινόταν.

Η ικανότητα να διατηρείται μια εναέρια εικόνα των ρωσικών κινήσεων ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της τακτικής ανταρτοπόλεμου της Ουκρανίας. Όμως οι προσπάθειες της Aerorozvidka να επεκταθεί και να αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό εμποδίστηκαν από την περιορισμένη προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εξαρτημάτων, ενώ οι προσπάθειες να εξασφαλιστούν μέσω προμηθειών του υπουργείου Άμυνας έχουν αποδώσει ελάχιστα, εν μέρει επειδή αποτελούν πρόσφατη προσθήκη στις ένοπλες δυνάμεις και εξακολουθούν να θεωρούνται παρείσακτοι.

Επιπλέον, ορισμένα από τα προηγμένα μόντεμ και τις κάμερες θερμικής απεικόνισης που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπόκεινται σε εξαγωγικούς ελέγχους, οπότε έχουν καταφύγει σε χρηματοδότηση από το πλήθος και έχουν ζητήσει από υποσηρικτές τους τα βρουν στο eBay ή σε άλλους ιστότοπους.

Η μονάδα εξετάζει επίσης τρόπους για να ξεπεράσει τις ρωσικές παρεμβολές, που αποτελούν μέλος του ηλεκτρονικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία παράλληλα με τον κανονικό. Προς το παρόν, η Aerorozvidka περιμένει συνήθως να απενεργοποιήσουν οι Ρώσοι τον εξοπλισμό παρεμβολής τους για να εκτοξεύσουν τα δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη συνέχεια στέλνει ταυτόχρονα τα δικά της μηχανήματα. Έπειτα η η μονάδα συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της στα οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Honchar περιγράφει αυτές τις τεχνολογικές μάχες, και τον τρόπο μάχης της Aerorozvidka, ως το μέλλον του πολέμου, στο οποίο σμήνη μικρών ομάδων που είναι δικτυωμένες μεταξύ τους με αμοιβαία εμπιστοσύνη και προηγμένες επικοινωνίες μπορούν να εξουδετερώσουν έναν μεγαλύτερο και πιο βαριά οπλισμένο αντίπαλο.

«Είμαστε σαν μια κυψέλη μελισσών», είπε. «Μια μέλισσα δεν είναι τίποτα, αλλά αν βρεθείς αντιμέτωπος με χίλιες, μπορεί να νικήσει μια μεγάλη δύναμη. Είμαστε σαν τις μέλισσες, αλλά δουλεύουμε τη νύχτα».

ειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαΚίεβο