Κόσμος|29.03.2022 10:30

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη - Συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες ο Ερντογάν

Newsroom

Τα βλέμματα ολοκλήρου του πλανήτη είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη καθώς ξεκινούν στις 10:30 οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική και την ρωσική αντιπροσωπεία, με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτική λύση. Επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας είναι ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, Σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και της ρωσικής ομάδας ο Ρώσος αντιπρόεδρος Βλάντιμιρ Μαντίνσκι. Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ενώ το NEXTA μετέδωσε ότι ο Ερντογάν μίλησε μαζί του

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία διαμηνύει ότι έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση ακόμα και για κατάπαυση του πυρός μετά τη λήξη της 48ωρης διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη,  γενικότερα οι προσδοκίες από τη συνάντηση των δύο πλευρών είναι μειωμένες, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις περισσότερο γίνονται για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τουρκικής πλευράς που προσπαθεί να παίξει εδώ και καιρό τον ρόλο του διαμεσολαβητή, παρά για να μπει ένα τέλος στην εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει κάποια πρόοδος.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να κατεβαίνει με πρόταση για επίτευξη ειρήνης και συγκεκριμένα να προτείνει «μοντέλο Χονγκ Κονγκ» για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Ουσιαστικά δηλαδή προτείνει να υπάρχει μία μακροχρόνια μίσθωση των εν λόγω περιοχών, δηλαδή η Ρωσία να καταβάλει πληρωμή για να έχει έλεγχο στις περιοχές αντίστοιχο με αυτόν που έχει η Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ.

Συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες ο Ερντογάν

Λίγα λεπτά πριν από την κρίσιμη συνάντηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις αντιπροσωπείες στο Ντολμάμπαχτσε. «Ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Στη συνέχει πρόσθεσε ότι: «πιστεύουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου πρέπει να ληφθούν απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες. Ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς. Είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε οτιδήποτε, που θα διευκολύνει τη δουλειά σας».

Πριν από λίγες ώρες, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι συζητήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».

Ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι κύκλοι προσπάθησαν να εμπλέξουν την Τουρκία στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει την Τουρκία, η οποία έχει μια δίκαιη και ειλικρινή στάση, να γίνει γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο Ερντογάν και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε άλλη χώρα, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ότι εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τη χώρα μας στον πόλεμο, σε αυτήν την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, βλέπουν τη γέφυρα ειρήνης που έχουμε οικοδομήσει με ένα σφίξιμο στην καρδιά».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, Ερντογάν και Πούτιν είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή του νέου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο Αμπράμοβιτς βρίσκεται στις συνομιλίες

Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος συγκαταλέγεται στους Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς διαδραμάτισε έναν πρώιμο ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών. Η Ουκρανία ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση λόγω του ιστορικού του στη Ρωσία, όπου έκανε περιουσία στη χαοτική περίοδο της μετακομμουνιστικής ιδιωτικοποίησης της δεκαετίας του 1990.

«Συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών». Πριν από λίγες ώρες υπήρξαν αναφορές ότι ο Αμπράμοβιτς αλλά και τρεις Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από προηγούμενο γύρο συνομιλιών.

Κουλέμπα: Επιδίωξη του Κιέβου στις συνομιλίες είναι η εκεχειρία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

Μην φάτε, μην πιείτε και μην αγγίξετε τίποτα!

Μετά το περιστατικό με τη δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, προέβη σε μία απίστευτη δήλωση, γεμάτη αιχμές. Ειδικότερα, προέτρεψε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα!

«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews. «Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

διαπραγματεύσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραπόλεμοςΟυκρανίαΡομάν ΑμπράμοβιτςΤουρκία