Κόσμος|29.03.2022 14:31

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων - Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη

Newsroom

Η συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη έληξε, σύμφωνα με την Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου 4 ώρες και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα συνεχίζονταν και αύριο Τετάρτη. Ωστόσο, το Reuters υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι ασαφές αν θα υπάρξει δεύτερη ημέρα συνομιλιών.

Οι ομάδες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν παρών στις συνομιλίες, αλλά δεν συμμετείχε επίσημα στις διαπραγματευτικές ομάδες

Σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας ζήτησε το Κίεβο - Τι λέει η Μόσχα 

H ουκρανική πλευρά σημείωσε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η μη ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυητές σε αυτή τη διαδικασία.

Οι διαπραγματευτές του Κιέβου πρόσθεσαν ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε πιθανούς ρωσικούς όρους και ότι η Ουκρανία θα ήθελε να υπάρχουν πλήρεις ειρηνευτικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ουκρανία θα συμφωνήσει σε ουδέτερο καθεστώς εάν συμφωνηθούν οι προτάσεις της, πρόσθεσαν.

Μειώνει τις επιθέσεις η Μόσχα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

Παράλληλα η ρωσική πλευρά περιέγραψε τις συνομιλίες απλώς ως «εποικοδομητικές» και ότι το αποτέλεσμα θα αναφερθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Τσαβούσογλου: «Η πιο ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις έγινε σήμερα»

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Tύπου μετά τις συνομιλίες είπε ότι: «Σήμερα, βλέπουμε με ικανοποίηση ότι η προσέγγιση μεταξύ των μερών αυξήθηκε σε κάθε επίπεδο. Επετεύχθη συναίνεση και συναντίληψη σε ορισμένα θέματα. Η πιο ουσιαστική πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων έγινε σήμερα». «Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν σε επόμενη φάση τα πιο δύσκολα ζητήματα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Οι προσδοκίες ήταν μειωμένες

Ωστόσο, όπως μετέδωσε νωρίτερα η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, οι προσδοκίες για τη συνάντηση των δύο πλευρών ήταν αρκετά μειωμένες, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις περισσότερο έγιναν για να ικανοποιηθεί το αίτημα της τουρκικής πλευράς που προσπαθεί να παίξει εδώ και καιρό τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο, παρά για να μπει ένα τέλος στην εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. 

Η τουρκική πλευρά φαίνεται πως κατέβηκε με πρόταση για επίτευξη ειρήνης και συγκεκριμένα με πρόταση για «μοντέλο Χονγκ Κονγκ» σε Κριμαία και Ντονμπάς. Ουσιαστικά δηλαδή πρότεινε να υπάρξει μία μακροχρόνια μίσθωση των εν λόγω περιοχών, δηλαδή η Ρωσία να καταβάλει πληρωμή για να έχει έλεγχο στις περιοχές αντίστοιχο με αυτόν που έχει η Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ.

Τα δύο ζητήματα που έβαλε στο τραπέζι η Ουκρανία

Δύο βασικά ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από ουκρανικής πλευράς σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ ήταν οι διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς και η κατάπαυση του πυρός.

«Τώρα υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις για πολλά σημαντικά θέματα. Το σημαντικότερο όμως από αυτά είναι μια συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτήν θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο όπως τον χρειάζεται η Ουκρανία», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η κατάπαυση του πυρός ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να λύσει όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν ήδη συσσωρευτεί», τόνισε.

Συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες ο Ερντογάν

Λίγα λεπτά πριν από την κρίσιμη συνάντηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις αντιπροσωπείες στο Ντολμάμπαχτσε. «Ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία. Στη συνέχει πρόσθεσε ότι: «πιστεύουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου πρέπει να ληφθούν απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες. Ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς. Είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε οτιδήποτε, που θα διευκολύνει τη δουλειά σας».

Παρουσία Αμπράμοβιτς βρίσκεται οι συνομιλίες

Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος συγκαταλέγεται στους Ρώσους ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters, ενώ λίγη ώρα αργότερα υπήρξε φωτογραφικό υλικό που επιβεβαίωσε την παρουσία του.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς διαδραμάτισε έναν πρώιμο ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία βρίσκεται πλέον στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών. Η Ουκρανία ζήτησε από τον Αμπράμοβιτς να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση λόγω του ιστορικού του στη Ρωσία, όπου έκανε περιουσία στη χαοτική περίοδο της μετακομμουνιστικής ιδιωτικοποίησης της δεκαετίας του 1990.

«Συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών». Πριν από λίγες ώρες υπήρξαν αναφορές ότι ο Αμπράμοβιτς αλλά και τρεις Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από προηγούμενο γύρο συνομιλιών.

ΤουρκίαπόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα