Κόσμος|29.03.2022 21:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλοίο μετατράπηκε σε πλωτό ξενοδοχείο για πρόσφυγες

Newsroom

Φέριμποτ, που συνέδεε αυτό το λιμάνι της Μεσογείου με την περιοχή του Μαγκρέμπ, μετατράπηκε σε πλωτό ξενοδοχείο στο λιμάνι της Μασσαλίας και θα φιλοξενήσει έως και 1.600 πρόσφυγες του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το πλοίο Mediterranee από τη ναυτιλιακή εταιρεία Corsica Linea, το οποίο μίσθωσε το γαλλικό κράτος έναντι χρηματικού ποσού που δεν έχει γνωστοποιηθεί. Πλέον, το πλοίο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους πρόσφυγες.

Το φέριμποτ διαθέτει 500 καμπίνες που θα μπορούσαν να υποδεχθούν έως και 1.600 ανθρώπους για δύο μήνες, προτού επιστρέψει στο σύνηθες πρόγραμμά του. Παράλληλα, έχει αίθουσα κινηματογράφου, παιδότοπο και παιδικό σταθμό.

«Αυτό το σχέδιο ενσωμάτωσης», δήλωσε ο νομάρχης Κριστόφ Μιρμάν, «θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να αποκτήσουν πρόσβαση, ενώ θα βρίσκονται εν πλω, στις υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας, σε τράπεζες, σε προτάσεις κατάρτισης στη γαλλική γλώσσα, όπως και σε μια ψυχολογική στήριξη».

«Οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε μια ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική»

Στόχος είναι «οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να επιστρέψουν σε μια ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική», όπως εξήγησε ο Μιρμάν.

«Η Μασσαλία είναι φτιαγμένη από τους πρόσφυγές της, εκείνους που έφυγαν για να γλυτώσουν από τη δυστυχία. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, έχουμε κινητοποιηθεί. Σε κάποιον που έχει γλυτώσει από τον πόλεμο, δεν τον ρωτάμε για τα έγγραφά του, για το χρώμα του δέρματός του», τόνισε από πλευράς του ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν.

Το σχέδιο, που υλοποιείται χάρη στην κινητοποίηση επιχειρήσεων, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων, εντάσσεται στα μέτρα που έχουν αναπτυχθεί από τη Γαλλία για την υποδοχή Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Συνολικά από την έναρξή της, στις 24 Φεβρουαρίου, σχεδόν 3,9 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τέλος, σημειώνεται πως το γαλλικό κράτος δεσμεύτηκε να προσφέρει τουλάχιστον 100.000 θέσεις φιλοξενίας.

πρόσφυγεςπόλεμοςΜασσαλίαΟυκρανίαπλοίοειδήσεις τώραΡωσίαΓαλλία