Κόσμος|31.03.2022 07:45

Χιλή: Τεράστια λίμνη στέρεψε μέσα σε 6 χρόνια λόγω της ξηρασίας – Τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό 2 εκατ. κατοίκους

Newsroom

Μια τεράστια λίμνη που τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Χιλή στέρεψε μέσα σε έξι χρόνια λόγω πολυετούς ξηρασίας.

Τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό 2 εκατ. κατοίκους

Νέες δορυφορικές παρατηρήσεις, που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, αποκαλύπτουν εικόνες πριν και μετά από τη λίμνη Penuelas, περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, τον Απρίλιο του 2016 και αυτόν τον μήνα. Η λίμνη σε σχήμα κλαδιού, μια έκταση με νερό πριν από έξι χρόνια, είναι πλέον μια κιτρινωπή ουλή στο τοπίο και φαίνεται εντελώς αποξηραμένη.

Η λίμνη ήταν μια από τις κύριες πηγές υδροδότησης της περιοχής Βαλπαραΐσο. Μαζί με μια άλλη λίμνη, που ονομάζεται Los Aromos, αποτελούσε την κύρια παροχή νερού για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Σε πολλές αγροτικές κοινότητες της περιοχής το πόσιμο νερό παραδίδεται πλέον με φορτηγά.
Η έλλειψη νερού έχει αφήσει την τοπική φυτική και ζωική ζωή να αγωνίζεται να επιβιώσει, ενώ δεκάδες χιλιάδες οικόσιτα ζώα έχουν πεθάνει. Τον Αύγουστο του 2019, η κυβέρνηση της Χιλής κήρυξε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη γεωργία σε περισσότερες από 50 περιοχές.

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εταιρείας Υγιεινής του Βαλπαραΐσο, η σημερινή χωρητικότητα της λίμνης Penuelas φτάνει μόλις και μετά βίας τα 170 χιλιάδες κυβικά μέτρα, τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% της συνολικής χωρητικότητάς της των 95 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ενώ οι έντονες ξηρασίες που μπορεί να διαρκέσουν μερικά χρόνια είναι συχνό φαινόμενο στη Χιλή, το νοτιοαμερικανικό έθνος μαστίζεται από αυτή τη μεγα-ξηρασία από το 2010. Την τελευταία δεκαετία, οι βροχοπτώσεις στην κεντρική Χιλή ήταν έως και 45% κάτω από το μέσο όρο, ενώ στο Σαντιάγο οι βροχοπτώσεις κυμαίνονταν γύρω στο 10-20% του κανονικού.

Πρόκειται για τη χειρότερη ξηρασία στη σύγχρονη ιστορία, με τους επιστήμονες να αποδίδουν περίπου το 25% της σοβαρότητας του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή. Το υπόλοιπο συνδέεται με φυσικούς κύκλους στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, τις θερμοκρασίες των ωκεανών και τα πρότυπα βροχοπτώσεων.

λίμνηειδήσεις τώραπόσιμο νερόκλιματική αλλαγήνερόΧιλή