Κόσμος|30.03.2022 16:50

Η επική γκάφα της κυπριακής αστυνομίας με τη σύλληψη της πρέσβειρας της Πορτογαλίας που έγινε πίνακας ζωγραφικής

Newsroom

Τη γκάφα της κυπριακής Αστυνομίας απεικονίζει έργο του καθηγητή τέχνης Γιώργου Γαβριήλ, το οποίο αφορά στη σύλληψη της πρώην πρέσβειρας της Πορτογαλίας από τρεις αστυνομικούς πέρσι στην παλιά Λευκωσία, κοντά στην πλατεία Ελευθερίας.

Το εν λόγω περιστατικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας με ανάρτηση στο facebook από τον εκπαιδευτικό Χρήστο Αχνιώτη, ο οποίος εξηγεί τι απεικονίζει το συγκεκριμένο έργο του Γιώργου Γαβριήλ, με τους αστυνομικούς που συλλαμβάνουν δύο πρόσωπα από την Αφρική και μια γυναίκα από την Ευρώπη.

 

Τι λέει ο Γιώργος Γαβριήλ

Ο καθηγητής τέχνης, Γιώργος Γαβριήλ, επιβεβαίωσε το περιστατικό στο politis.com.cy λέγοντας ότι το συμβάν εξιστόρησε στον ίδιο η τότε πρέσβειρα της Πορτογαλίας, ζητώντας από εκείνον να ζωγραφίσει ένα πίνακα για αυτό.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβριήλ, η πρέσβειρα της Πορτογαλίας του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας βόλτας προς την οδό Λήδρας είδε αστυνομικούς να θέτουν υπό σύλληψη δύο άτομα από την Αφρική. Λόγω του ότι ο ένας από τους συλληφθέντες έκλαιγε η πρέσβειρα πήγε στο σημείο και ρώτησε τι συμβαίνει. Αφού ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς ότι τα δύο άτομα κατηγορούνται για το παράπτωμα της μη χρήσης μάσκας και πως τέθηκαν υπό σύλληψη διότι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το πρόστιμο, η πρέσβειρα της Πορτογαλίας προθυμοποιήθηκε να πληρώσει τα εξώδικα, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες, ενημερώνοντας τους αστυνομικούς για την ιδιότητα της.

Οι αστυνομικοί δεν πίστεψαν τα λόγια της κα Marias Manuela Freitas Bairos και αρνήθηκαν να παραλάβουν τα χρήματα που τους προσέφερε για να πληρωθούν τα πρόστιμα. Μάλιστα συνέλαβαν την πρέσβειρα της Πορτογαλίας για παρεμπόδιση στο έργο της Αστυνομίας.

Τελικά η πρέσβειρα της Πορτογαλίας και τα δύο πρόσωπα από την Αφρική οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Στο αστυνομικό τμήμα η κα Maria Manuela Freitas Bairos ζήτησε από τους αστυνομικούς να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών για επαλήθευση των όσων ανέφερε και τελικά επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα της.

Σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε η κα Maria Manuela Freitas Bairos στον ζωγράφο και καθηγητή τέχνης Γιώργο Γαβριήλ, η ίδια αρνήθηκε να αποχωρήσει από το αστυνομικό τμήμα όταν αφέθηκε πλέον ελεύθερη, ζητώντας όπως αφεθούν ελεύθεροι και οι άλλοι δύο συλληφθέντες. Αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε τελικά με παρέμβαση και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως το περιστατικό με τη σύλληψη της πρέσβειρας της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της στο politis.com.cy και η τέως υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.

Η κ. Γιολίτη ανέφερε ότι το περιστατικό έγινε τέλος Μαρτίου το 2021 και πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα Maria Manuela Freitas Bairos στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το ατυχές συμβάν. «Κατά τη συνάντηση», ανέφερε η κ. Γιολίτη, «λύθηκε η παρεξήγηση και με την τέως πρέσβειρα της Πορτογαλίας διατηρούμε μέχρι σήμερα επαφή».

Τι έγινε το έργο

Από την πλευρά του ο κ. Γαβριήλ τόνισε ο πίνακας που απεικονίζει το περιστατικό δημιουργήθηκε μετά από εισήγηση της ίδιας της πρέσβειρας. Αν προσέξει κάποιος τον πίνακα θα δει ότι στο πίσω μέρος υπάρχει και το όχημα με τις διπλωματικές πινακίδες εγγραφής.
Τελικά η πρέσβειρα της Πορτογαλίας πήρε μαζί της τον πίνακα όταν έφυγε από την Κύπρο, ως ενθύμιο για την υπηρεσία της στο νησί μας.

ειδήσεις τώρααστυνομίαΚύπροςσύλληψη