Κόσμος|01.04.2022 07:10

Πώς η πανδημία δημιούργησε μια νέα γενιά χρηστών ναρκωτικών

Newsroom

Οι Αμερικανοί που σπάνια, αν όχι ποτέ, κάπνιζαν μαριχουάνα πριν από την πανδημία του κορονοϊού, στρέφονται πλέον στη μαριχουάνα για να αντεπεξέλθουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ricardo Capuano, 32 ετών, δεν ήξερε πόσο κόστιζε ένα γραμμάριο μαριχουάνας. Τώρα, μετά από χρόνια εγκλεισμού και μια παρατεταμένη περίοδο άγχους, έχει γίνει «γνώστης» της μαριχουάνας.

Ο Capuano δεν ήταν ποτέ ναρκομανής- βέβαια, είχε δοκιμάσει στο γυμνάσιο, αλλά η μπύρα και το μεσκάλ ήταν κυρίως στις προτιμήσεις του. Ήταν το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, όταν άρχισε να κάνει τακτικά χρήση μαριχουάνας. Στην πραγματικότητα, ο Capuano προσπαθούσε να μυήσει τους φίλους του, μιλώντας τους για το μεγαλείο της κάνναβης κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαδικτυακών παιχνιδιών πόκερ που έπαιζαν. «Είχα αρχίσει να γίνομαι υπέρμαχος», λέει γελώντας.

«Δεν χρειαζόταν να αλληλεπιδράσω με τόσους πολλούς ανθρώπους», συνεχίζει ο Capuano, ο οποίος πρόσφατα αρραβωνιάστηκε την επί πέντε χρόνια κοπέλα του και μετακόμισε από την Πόλη του Μεξικού στο Χιούστον για επαγγελματικούς λόγους. «Μαγείρευα και έπλενα πιάτα, καθόμουν και περίμενα να περάσει ο χρόνος. Η μαριχουάνα είναι απολαυστική όταν κάνεις αυτές τις δραστηριότητες». «Δεν έβλεπα τους γονείς μου ή τους φίλους μου», προσθέτει, «αλλά έβλεπα αρκετά συχνά τον ντίλερ μου».

Ο εφιάλτης του covid-19 προκάλεσε μια σειρά από ανακατατάξεις στην κοινωνία- ένα εκκολαπτόμενο κίνημα κατά της εργασίας, μια απότομη οικονομική κρίση και νέες κουραστικές πολώσεις. Όμως, καθώς οι εντολές για το lockdown προχωρούσαν, πολλοί αδιάφοροι προς τη μαριχουάνα «βούτηξαν» στην κοινότητα με ενθουσιασμό, σχηματίζοντας μια νέα συνομοταξία ναρκομανών της εποχής της πανδημίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Headset, οι νόμιμες πωλήσεις μαριχουάνας αυξήθηκαν κατά 120% το 2020 και κατά 61% το 2021, ενώ το Fortune ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αγόρασαν κάνναβη αξίας 18 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο έτος της πανδημίας του κορονοϊού, 7 δισ. δολάρια περισσότερα σε σύγκριση με τα στοιχεία συναλλαγών του 2019.

Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο: η κάνναβη είναι όλο και πιο προσιτή, με 37 πολιτείες που έχουν νόμους για την ιατρική μαριχουάνα στα βιβλία, εκτός από 18 πολιτείες που επιτρέπουν την ψυχαγωγική χρήση. Η τάση αυτή συμπίπτει επίσης με τον σταδιακό αποστιγματισμό του ναρκωτικού στον γενικό πληθυσμό. Αλλά είναι σαφές ότι κάτι με την όλη εμπειρία του Covid πυροδότησε μια αναγέννηση της χρήσης κάνναβης σε νοικοκυριά που προηγουμένως ήταν ουδέτερα προς τη μαριχουάνα. Μέσα σε μια νύχτα, σε κατοικίες σε καραντίνα σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι έκαναν χρήση μαριχουάνας.

«Ο Covid ανέτρεψε τις κοινωνικές συνήθειες των ανθρώπων. Υπήρχαν αυτές οι έρευνες που έδειχναν ότι οι φοιτητές κάπνιζαν περισσότερο και έπιναν λιγότερο. Δεδομένου ότι δεν έχουμε εγκεκριμένους χώρους που έχουν κατασκευαστεί για τη δημόσια χρήση μαριχουάνας, είναι κάτι που οι άνθρωποι συχνά κάνουν στο σπίτι», λέει η Katharine Neill Harris, καθηγήτρια που μελετά τις πολιτικές για τα ναρκωτικά στο Πανεπιστήμιο Rice. «Έχω δει επίσης κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση έχει αυξηθεί σε συσχέτιση με αναφερόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως αυτοθεραπεία. Αυτές είναι μερικές από τις τάσεις που βλέπουμε».

«Όλοι μας περάσαμε τον εγκλεισμό πρόθυμοι να δοκιμάσουμε οτιδήποτε - οτιδήποτε - για να νιώσουμε καλύτερα»

Η Harris σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι κατανάλωσης κάνναβης το 2022. Ο Harris εικάζει ότι τα εδώδιμα μπορεί να χρησίμευσαν ως ένα εύκολο σημείο εισόδου για τους νέους χρήστες της μαριχουάνας, κάτι που σίγουρα ισχύει για έναν 35χρονο στο Τορόντο ονόματι Andrew Evans. Ο ίδιος λέει ότι είχε ξοδέψει ίσως 10 δολάρια συνολικά για μαριχουάνα στη ζωή του πριν από τον Covid, αλλά τώρα μια μικρή δόση έχει γίνει σχεδόν καθημερινή συνήθεια.

«Όλοι μας περάσαμε τον εγκλεισμό πρόθυμοι να δοκιμάσουμε οτιδήποτε - οτιδήποτε - για να νιώσουμε καλύτερα. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πειραματιστείς;», αναφέρει. «Άρχισα να πειραματίζομαι με χαμηλές δόσεις, διαπίστωσα ότι μου άρεσε το πώς κατέβαζε την ένταση και ανέβηκα από εκεί και πέρα. Μέχρι τα Χριστούγεννα, ήμουν “άνθρωπος της μαριχουάνας”, καθώς άρχισα να δίνω τσίχλες στους 60άρηδες γονείς μου», λέει. «Η μαριχουάνα έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μου, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Διανοητικά και σωματικά, είμαι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, πέρα από την αισθητή αύξηση της κατανάλωσης chips».

Ο Evans λέει ότι πίνει πολύ λιγότερο απ' ό,τι έπινε πριν από την πανδημία, κάτι που πιστεύει ότι είναι σύμπτωμα τόσο της παρατεταμένης απομόνωσης όσο και των οξυμένων απογευματινών καταστροφικών hangover που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν οι βαριά πότες από τα 30 τους και μετά. Η παρατήρηση του Evans βρίσκει την αλήθεια στα δεδομένα- ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων απέχει από το αλκοόλ, κάτι που η Μεγκ Μπέρνχαρντ, μια 38χρονη πολιτικός μηχανικός και μητέρα τριών παιδιών στο Όστιν, πιστεύει ότι είναι ένα φαινόμενο ανάκαμψης από την πρώιμη πανδημική ακολασία.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι άρχισαν να πίνουν περισσότερο [κατά τη διάρκεια της απομόνωσης] και στη συνέχεια ίσως προσπάθησαν να το εξισορροπήσουν με μαριχουάνα για λόγους υγείας», λέει. Ο Bernhard έγινε επίσης καθημερινός καπνιστής μετά το χτύπημα του Covid.

«Νιώθω ότι με βοηθάει να ασχοληθώ με τα παιδιά όταν είμαι κουρασμένος. Να παίζω παιχνίδια, να βλέπω παιδικές ταινίες και ούτω καθεξής».

Κανείς δεν ξέρει αν οι πανδημικοί χρήστες θα συνεχίσουν τη συνήθεια καθώς ο κόσμος αρχίζει ευτυχώς να επανέρχεται σε μια κανονικότητα. Εν μέσω όλων αυτών των διαθέσιμων εμβολίων και μιας ελπιδοφόρας ανάπαυλας από το κύμα της Όμικρον, δεν είναι πλέον ταμπού για τον Ricardo Capuano να κανονίσει ένα δείπνο με φίλους και κρασί. Αυτή είναι μια εύθραυστη πραγματικότητα - όλοι έχουμε μάθει να μην υποτιμούμε ποτέ τον Covid - αλλά ο Capuano λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον ένα φάρμακο για να τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα, και ως εκ τούτου, ένας νέος οπαδός της μαριχουάνας προσπαθεί ήδη να μειώσει ένα μοτίβο που έμαθε στον εγκλεισμό.

«Με τον ίδιο τρόπο που ανακάλυψα ότι δεν έπινα πραγματικά, ανακάλυψα ότι κάπνιζα κάθε μέρα. Δεν κάθομαι πια στον καναπέ μου, περιμένοντας να τελειώσει όλο αυτό. Πρέπει να συνεχίσω τη ζωή μου», λέει. «Εξακολουθώ να καπνίζω, αλλά πλέον το κρατάω για ειδικές περιστάσεις. Και ποια είναι η ειδική περίσταση; Λοιπόν, αυτό είναι ανοιχτό για ερμηνεία».

Κορονοϊόςναρκωτικάειδήσεις τώραπανδημίαμαριχουάνα