Κόσμος|31.03.2022 17:10

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο διαπραγματευτής του Ζελένσκι συνάντησε τον κατασκευαστή drone στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ανήρτησε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar, και αδελφό του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, με τον οποίο είναι παντρεμένη η μικρότερη κόρη του.

Ο Ποντόλιακ δημοσίευσε αρχικά μια φωτογραφία των δύο ανδρών σε ένα μπαρ, στη συνέχεια τη διέγραψε και την αντικατέστησε με μια φωτογραφία του και του Μπαϊρακτάρ σε ένα μπαλκόνι στην Κωνσταντινούπολη με θέα τη θάλασσα. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν νωρίς το βράδυ της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του Galataport δίπλα στην πλωτή γέφυρα του Βοσπόρου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έμειναν στην Τουρκία για στρατιωτική συνεργασία

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Τρίτης με τους Ρώσους διαπραγματευτές παρέμειναν στην Τουρκία για συνομιλίες για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την κυβέρνηση.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα της Ρωσίας καίγονται τέλεια στα όμορφα χωράφια μας. Και θα συνεχίσουν να καίγονται, καθώς τα Μπαϊρακτάρ εκτελούν τέλεια το καθήκον τους - ανεπαίσθητα, τρομακτικά, καταστροφικά», έγραψε ο Ποντόλιακ στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία. «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στο δημιουργό και τον πατέρα των υπερ-όπλων. Για τη νίκη μας!».

Κάποιοι σχολίασαν ότι μάλλον ζητήθηκε από τον Ποντόλιακ να διαγράψει την αρχική φωτογραφία (στο μπαρ) λόγω της συντηρητικής καταγωγής της οικογένειας Μπαϊρακτάρ αλλά και των στενών δεσμών με τον Ερντογάν, σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η εταιρεία Baykar άρχισε να πουλά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία το 2019. Η Τουρκία προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συναλλαγές, όταν ο στρατός της Ουκρανίας άρχισε να χρησιμοποιεί δεκάδες drones εναντίον του ρωσικού στρατού μετά την εισβολή το Φεβρουάριο.

ΤουρκίαπόλεμοςΟυκρανίαdronesειδήσεις τώρα