Κόσμος|03.04.2022 08:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στην Οδησσό

Newsroom

Νέα κλιμάκωση στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου με σειρά εκρήξεων να ακούγονται σήμερα το πρωί το πρωί στην Οδησσό και τουλάχιστον τρεις στήλες μαύρου καπνού, καθώς και φλόγες φαίνονται να υψώνονται από μια κατά τα φαινόμενα βιομηχανική ζώνη, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο

Η Οδησσός δέχεται επίθεση με πυραύλους και υπάρχουν αναφορές για πυρκαγιές σε μερικές περιοχές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 π.μ..

Εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούσα με πτώματα στον δρόμο

Εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούσα βορειοδυτικά του Κιέβου μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters.

Τα πτώματα, 20 τουλάχιστον ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας από τους άνδρες έχει δεμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη του με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα, ένα ουκρανικό διαβατήριο που βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα του.

Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό ή σε αυτήν ή την άλλη πλευρά του δρόμου.

Τα δεκαέξι από τα είκοσι πτώματα σωριασμένα στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη αυτού. Τρεις είναι στη μέση του δρόμου και ένας άλλος στην αυλή ενός σπιτιού. Ακόμη ένας δίπλα σε ένα παρατημένο αυτοκίνητο και άλλοι δύο ξαπλωμένοι δίπλα σε ποδήλατα - ο ένας με ορτοκαλί γάντια και μια μαύρη μπαλακλάβα, ξαπλωμένος πλάι με το ποδήλατό του πάνω του, σαν να είχε πέσει και να μην μπορεί να σηκωθεί.

Το δέρμα στα πρόσωπα τους με κηρώδη μορφή, υποδηλώνοντας ότι τα πτώματα ήταν εκεί για τουλάχιστον αρκετές ημέρες.

Κατεστραμμένη πόλη

Η φρίκη του πολέμου έχει γίνει τόσο συνηθισμένη στην Μπούσα που οι τελευταίοι κάτοικοι περνούν από τα πτώματα χωρίς καν να τα κοιτάξουν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να την περικυκλώσουν. Φεύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πόλη αυτή «απελευθερώθηκε», αλλά καταστράφηκε από τις μάχες: οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τρύπες από οβίδες σε πολυκατοικίες και κατεστραμμένα οχήματα.

Απεικονίζοντας τη σφοδρότητα των μαχών, αυτός ο δρόμος στην πόλη είναι γεμάτος συντρίμμια και κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Σούπερ μάρκετ, καφετέριες και σπίτια πυρπολημένα ή κατεστραμμένα. Η στέγη μιας εκκλησίας έχει υποστεί ζημιές. Μόνο ένα κατάστημα McDonald's φαίνεται να έχει γλιτώσει.

Όλα τα σπίτια κοντά μοιάζουν έρημα

Ένα ασημί αυτοκίνητο γεμάτο τρύπες από σφαίρες, ένα άλλο μερικώς συνθλιμμένο, ενώ ένα πυρπολημένο βαν βρίσκεται κοντά σε πολλά πτώματα. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής», λέει ο δήμαρχος.

Η Μπούσα και η κοντινή πόλη Ίρπιν βίωσαν ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όταν Ρώσοι στρατιώτες προσπάθησαν να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Αυτές οι δύο πόλες αντιστάθηκαν, αλλά το τίμημα ήταν τρομερά υψηλό και οι περισσότεροι κάτοικοι διέφυγαν από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Ακόμα σοκαρισμένοι

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να διεισδύσουν πλήρως στην πόλη αυτή πριν από μία ή δύο μέρες, η οποία ήταν απρόσιτη για σχεδόν ένα μήνα στερούμενη κάθε βοήθειας.

Ξεκίνησαν τις πρώτες τους παραδόσεις ειδών πρώτης ανάγκης χθες Σάββατο, ανταποκρινόμενοι στην έκτακτη ανάγκη, και οι νεκροί θα παραμείνουν άταφοι για πολύ καιρό ακόμη.

Ουκρανοί στρατιώτες μοιράζουν τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους από το πίσω μέρος ενός πράσινου στρατιωτικού φορτηγού. Ένα πτώμα βρίσκεται κάτω από ένα σεντόνι, μόλις εκατό μέτρα μακριά.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι «ακόμα πολύ φοβισμένοι, ακόμα σοκαρισμένοι», αναφέρει ο Γιούρι Μπιριούκοφ, μέλος της εθελοντικής ομάδας εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας που επιβλέπει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας.

«Οι απλοί πολίτες δεν μπορούν καν να φανταστούν τις συνθήκες που έζησαν εκείνον τον μήνα, υπό πυρά πυροβολικού, χωρίς προμήθειες, χωρίς διέξοδο», προσθέτει.

Ένας κάτοικος έδειξε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτό που περιέγραψε ως έναν τάφο, με έναν πράσινο ξύλινο σταυρό, στον πίσω κήπο ενός σπιτιού, όπου θάφτηκαν τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.

Οι άνθρωποι που έμειναν στην πόλη είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Μια ομάδα ηλικιωμένων είναι επίσης συγκεντρωμένη σε μια υπαίθρια κουζίνα, γύρω από μια αυτοσχέδια σόμπα, δίπλα σε ένα κίτρινο αυτοκίνητο Lada με σκασμένα λάστιχα.

Λένε ότι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου του κτιρίου τους σοβιετικής εποχής, έκλεψαν αντικείμενα και ρώτησαν μια ηλικιωμένη γυναίκα αν είχε όπλα.

Πρόσθεσαν ότι μέτρησαν περισσότερα από 70 ρωσικά άρματα μάχης που κινούνταν έξω από την πόλη την Τρίτη που έφευγαν από την πόλη προς την αντίθετη κατεύθυνση από το Κίεβο. Και οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν την Πέμπτη.

«Αν επικρατήσει η ειρήνη, όλα θα είναι υπέροχα», θέλει να πιστεύει η 82χρονη Νάντια Προτοποπόβα.

Η Ρωσία αποδέχτηκε «προφορικά» τις θέσεις των Ουκρανών - Τι αναφέρει βασικός διαπραγματευτής

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε απόψε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση.

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε (χθες Παρασκευή), όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, αποκάλυψε. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε τα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο Αραχάμια.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα. Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

πόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραΟδησσός