Κόσμος|03.04.2022 14:29

Τέξας: Η Μελίσσα Λούσιο ίσως εκτελεστεί για τη δολοφονία της 2χρονης κόρης της, παρά τις αμφιβολίες

Newsroom

Περισσότερο από το ήμισυ της Βουλής του Τέξας θέλει να σταματήσει την εκτέλεση της Μελίσα Λούσιο, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του μικρού της παιδιού. Παρά τις ουσιαστικές αμφιβολίες σχετικά με τα αίτια του θανάτου του παιδιού της και μια ύποπτη «ομολογία»  που αποκτήθηκε μετά από πολύωρη ανάκριση, η Lucio πρόκειται να εκτελεστεί τον επόμενο μήνα για τη δολοφονία της 2χρονης κόρης της.

Όπως αναφέρει το Texas Tribune, περισσότερα από τα μισά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τέξας ζητούν από το συμβούλιο αναστολών της πολιτείας να σταματήσει την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα εκτέλεση της Μελίσα Λούσιο, η οποία διαφορετικά θα γίνει η πρώτη Λατίνα που θανατώνεται από την πολιτεία. Οι ευρέως διαδεδομένες αμφιβολίες για την ενοχή της Λούσιο στο θάνατο της 2χρονης κόρης της, καθώς και η έκκληση για έλεος από τα άλλα παιδιά της, ώθησαν μια διακομματική ομάδα σχεδόν 90 βουλευτών να παρακαλέσουν το Συμβούλιο Αποφυλάκισης και Αναστολών του Τέξας και τον κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ είτε να αλλάξουν τη θανατική ποινή της Λούσιο σε ισόβια κάθειρξη είτε να σταματήσουν την εκτέλεσή της για τρεις μήνες.

«Όταν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ένας αθώος Τεξανός δεν θανατώνεται από την πολιτεία, ή ακόμη και ένας δυνητικά αθώος Τεξανός δεν θανατώνεται από την πολιτεία ... ενισχύουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας», δήλωσε ο πολιτειακός βουλευτής Jeff Leach, Ρεπουμπλικάνος από το Plano, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνέντευξη Τύπου στο Καπιτώλιο του Τέξας στις 23 Μαρτίου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Λούσιο, 53 ετών, είναι φυλακισμένη από τότε που πέθανε η κόρη της, Μαρία, τον Φεβρουάριο του 2007. Η οικογένεια κάλεσε το 911 αφού το νήπιο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο διαμέρισμά τους στο Χάρλινγκεν. Πολυάριθμοι μώλωπες, γρατζουνιές και κάτι που φαινόταν να είναι σημάδι δαγκώματος στο σώμα της οδήγησαν τους ερευνητές της αστυνομίας να πιστέψουν ότι το παιδί είχε σκοτωθεί. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος της Mariah προκλήθηκε από αμβλύ τραύμα στο κεφάλι.

Η Lucio ήταν η βασική ύποπτη, καθώς η αστυνομία ανέφερε ότι ήταν τις περισσότερες φορές μόνη της με το παιδί. Η Lucio είπε επανειλημμένα στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι δεν έκανε κακό στο παιδί της. Η Mariah είχε πέσει από τις σκάλες του διαμερίσματός τους μερικές ημέρες νωρίτερα, είπε η ίδια και τα άλλα παιδιά της στην αστυνομία. Η Lucio ζούσε τότε με τον σύζυγό της και εννέα από τα παιδιά της. Η Mariah ήταν το δωδέκατο και μικρότερο παιδί της Lucio. 

«Τι θέλετε να πω; Είμαι υπεύθυνη γι' αυτό»

Μετά από περίπου τρεις ώρες ανάκρισης, η Lucio παραδέχτηκε, όταν της ζητήθηκε από την αστυνομία, ότι έδερνε και δάγκωνε τη Mariah. Εξακολουθούσε να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε τραυματισμό στο κεφάλι. «Τι θέλετε να πω; Είμαι υπεύθυνη γι' αυτό», είπε η Lucio όταν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι Αρχές την πίεσαν για το εμφανές σημάδι δαγκώματος στην πλάτη της Mariah.

Οι δηλώσεις της Lucio που παραδέχτηκε ότι ξυλοκόπησε και δάγκωσε το παιδί της ήταν η ουσία της υπόθεσης της πολιτείας εναντίον της. Αν και δεν παραδέχθηκε ότι σκότωσε το παιδί της ή ότι προκάλεσε θανατηφόρο τραυματισμό, οι ομολογίες της για κακοποίηση του παιδιού οδήγησαν τους εισαγγελείς και τους ενόρκους της κομητείας Κάμερον να τη συνδέσουν με τον θάνατο του παιδιού και να την κρίνουν άξια της θανατικής ποινής.

Γιατί υπάρχουν αμφιβολίες

Οι παραδοχές που έκανε η Lucio κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισης την ημέρα που πέθανε η κόρη της ήταν εξαρχής καλυμμένες με αμφιβολίες. Κατά τη δίκη, ο δικαστής δεν επέτρεψε σε ψυχολόγο να καταθέσει σχετικά με το γιατί η Lucio μπορεί να παραδεχτεί πράγματα που δεν έκανε, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί και της ενδοοικογενειακής βίας ως ενήλικας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων, περίπου το 12% των καταδικαστικών αποφάσεων που κρίνονται άδικες προέρχονται τουλάχιστον εν μέρει από ψευδείς ομολογίες. Η πολιτειακή αντιπρόσωπος Senfronia Thompson, D-Houston, επεσήμανε την επικράτηση των ψευδών ομολογιών και των τεχνικών ανάκρισης που τις προκαλούν στη συνέντευξη Τύπου της ομάδας για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης.

«Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξασφάλιση της κατάθεσής της ... έχει αποδειχθεί ότι εξαντλούν τους υπόπτους οδηγώντας τους σε ψευδείς ομολογίες«, δήλωσε η Thompson.

Η νομική ομάδα υπεράσπισης της Λούσιο, στην οποία συμμετέχει πλέον και το Innocence Project, έχει ζητήσει από διάφορα δικαστήρια να σταματήσουν την εκτέλεση, επισημαίνοντας εν μέρει τις νέες παθολογικές εξετάσεις που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το παιδί πέθανε από πτώση από τις σκάλες. Τα παιδιά, τα αδέλφια και η μητέρα της Lucio έχουν επιδιώξει τη δημόσια προσοχή εντός και εκτός της κοιλάδας Rio Grande Valley, για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τον ισχυρισμό της μητέρας τους περί αθωότητας. Οι νομοθέτες της Βουλής έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο συμβούλιο αναστολών.

Περίπου ένα μήνα πριν από μια εκτέλεση, το συμβούλιο αναστολών εξετάζει τις αιτήσεις καταδικασμένων κρατουμένων που ζητούν επιείκεια. Τα μέλη του συμβουλίου μπορούν να συστήσουν είτε την αλλαγή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη είτε την αναβολή της εκτέλεσης. Εάν το συμβούλιο συστήσει ανακούφιση, ο κυβερνήτης μπορεί να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει. Εάν το συμβούλιο δεν συστήσει ανακούφιση, ο κυβερνήτης μπορεί το πολύ να καθυστερήσει την εκτέλεση κατά 30 ημέρες.

Η «αίτηση επιείκειας»

Σύμφωνα με την «αίτηση επιείκειας», επτά εθνικά αναγνωρισμένοι επιστήμονες, ιατροδικαστές και εμπειρογνώμονες σε ανακρίσεις εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία για το θάνατο της Μαράια και κατέληξαν στο συμπέρασμα:

• Τα τραύματα του παιδιού ήταν τέτοια ώστε να μπορούν να αποδοθούν σε πτώση από τις σκάλες, διαψεύδοντας τους ειδικούς της εισαγγελίας που κατέθεσαν ότι οι μώλωπες της θα μπορούσαν να οφείλονταν μόνο σε σωματική κακοποίηση που συνέβη λίγο πριν από το θάνατό της.

• Η ομολογία ήταν μια αναξιόπιστη κατάθεση που υπέγραψε παρά την θέληση της στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης ανάκρισης στην οποία η Μελίσσα Λούσιο, η οποία ήταν έγκυος σε δίδυμα, είχε διαμαρτυρηθεί για την αθωότητά της περισσότερες από 100 φορές.

Η αναφορά περιλάμβανε επίσης δηλώσεις τεσσάρων ενόρκων που καταδίκασαν τη Λούσιο σε θάνατο το 2008, αλλά τώρα υποστηρίζουν την «αίτηση επιείκειας», λέγοντας ότι οι νέες πληροφορίες εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ενοχή της.

«Νομίζω ότι αν άκουγα αυτά τα στοιχεία μπορεί να είχα αποφασίσει διαφορετικά», είπε ο ένορκος Αλεχάντρο Σαλντιβάρ σε μια χειρόγραφη δήλωση. Η «αίτηση επιείκειας» ζητά να μετατραπεί η θανατική ποινή της Λούσιο σε χαμηλότερη ποινή ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η εκτέλεσή της έως και 120 ημέρες, ώστε τα πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία να μπορούν να επανεξεταστούν πλήρως. Σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία, ο κυβερνήτης μπορεί να μετατρέψει μια ποινή ή να χορηγήσει αναστολή που προτείνεται από το Συμβούλιο Χαρήτων και Αναστολών του Τέξας . Ο απώτερος στόχος είναι μια νέα δίκη που θα επιτρέψει στη Λούσιο, 53 ετών σήμερα, να παρουσιάσει τα πρόσθετα στοιχεία σε Δικαστικό Συμβούλιο και τελικά να αποδείξει την αθωότητά της.

Δεύτερη φορά που η ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων προσπαθεί να παρέμβει σε μια εκτέλεση

Στην περίπτωση της Lucio είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία σχηματίστηκε από τους πολιτειακούς βουλευτές Joe Moody και Leach το 2019, προσπαθεί να παρέμβει σε μια επικείμενη εκτέλεση. Εκείνη τη χρονιά, 26 νομοθέτες ζήτησαν από το συμβούλιο αναστολών να χαρίσει τη ζωή στον Ρόντνεϊ Ριντ, η ενοχή του οποίου επίσης αμφισβητείται ευρέως για μια δολοφονία στο Μπάστροπ το 1996. Το συμβούλιο συνέστησε στον Άμποτ να καθυστερήσει την εκτέλεση κατά 120 ημέρες, αλλά αντ' αυτού η εκτέλεση του Ριντ ανεστάλη από το Ποινικό Εφετείο του Τέξας λόγω νομικών αμφισβητήσεων.

Μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου, 87 νομοθέτες είχαν υπογράψει την επιστολή της κοινοβουλευτικής ομάδας προς το συμβούλιο αναστολών, την οποία σχεδίαζαν να στείλουν το ίδιο απόγευμα με περισσότερα μέλη να προσθέτουν τα ονόματά τους. Ο Moody δήλωσε υπερήφανος που η ομάδα -που γεννήθηκε από την απογοήτευση για την αποτυχία του νομοθετικού σώματος να περάσει μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη- ενθάρρυνε την υποστήριξη του Lucio.

«Είναι εύκολο να απορρίψει κανείς ανθρώπους όπως η  Lucio . Στην πραγματικότητα, το σύστημα έχει δημιουργηθεί για να μας κάνει να την ξεχάσουμε και να την αντιμετωπίσουμε ως λιγότερο ανθρώπινα», δήλωσε ο δημοκράτης του Ελ Πάσο. «Ελπίζω ότι αυτή είναι η στιγμή που θα αλλάξουμε το κλίμα στο Τέξας για ένα πιο δίκαιο σύστημα»

θανατική ποινήεκτέλεσηδολοφονίαειδήσεις τώραΗΠΑΤέξαςπαιδική κακοποίηση