Κόσμος|04.04.2022 08:56

Τουρκία: Ο «ολιγάρχης» που βάζει σε μπελάδες τον Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μπελάδες φαίνεται να βάζει τον Ερντογάν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο επιχειρηματίας Ετέμ Σαντζάκ, στον οποίο μάλιστα έχει αποδοθεί τελευταία ακόμη κι ο τίτλος του Τούρκου «ολιγάρχη».

Πρόκειται για τον άνθρωπο που βοήθησε τον Ερντογάν να οικοδομήσει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ως μέρος των φιλοδοξιών του να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας λιγότερο εξαρτώμενη από το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Ετέμ Σαντζάκ, ο οποίος έχει δηλώσει «είμαι ερωτευμένος με τον Ερντογάν, η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά μου θα πρέπει να θυσιαστούν για τον Ερντογάν», κινδυνεύει με διαγραφή από το κόμμα, καθώς σε ομιλία του είπε ότι «το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία με τη στήριξη των ΗΠΑ».

Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει εδώ και καιρό την κυβέρνηση ότι περιβάλλεται από μία «συμμορία των 5» (επιχειρηματιών), που βρίσκονται γύρω από τον πρόεδρο Ερντογάν και οι οποίοι απολαμβάνουν από πολιτική μέχρι οικονομική εξουσία.

Ο Ετέμ Σαντζάκ, αν και ανήκει εκτός των «5», αποτελεί ένα όνομα που συζητείται πολύ στην Τουρκία τελευταία, καθώς στον πόλεμο που συγκλονίζει τον πλανήτη έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το διαμεσολαβητικό ρόλου του Τούρκου προέδρου, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει ο Ερντογάν -μέσω πρακτικών λόμπινγκ- την εξισορροπητική του στάση μεταξύ Δύσης-Ρωσίας.

Ο Σαντζάκ, ο οποίος ανήλθε γρήγορα λόγω των πολύ στενών σχέσεών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αγόρασε 3 εφημερίδες και ένα κανάλι, 1 αυτοκινητοβιομηχανία, και είναι μέσα στα περισσότερα deal με το Κατάρ για στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία