Κόσμος|05.04.2022 19:09

Ομέρ Τσελίκ: «Η ΕΕ πρέπει να καλέσει τον Ερντογάν για να βρει λύση στην Ουκρανία»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό τον Ερντογάν, καταδίκασε τις θηριωδίες στη Μπούχα και κάλεσε να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

«Αυτές οι απάνθρωπες πράξεις πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι πρέπει να αποκαλυφθούν. Φαίνεται ότι διαπράχθηκαν ενέργειες που δεν συνάδουν με τους νόμους του πολέμου, όπως επίσης και ορισμένες σφαγές», δήλωσε.

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε και πάλι στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Τουρκίας, ενώ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει τίποτα, αν δεν καλέσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνόδους της.

«Μπορώ να πω ότι σχεδόν όλοι είναι περίεργοι για τις διαπραγματευτικές επιδόσεις της Τουρκίας και θέλουν να συνομιλήσουν με τον πρόεδρό μας για να λάβουν πληροφορίες ή για να μας δηλώσουν την υποστήριξή τους», δήλωσε, ενώ όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ τόνισε ότι «έχει φανεί πως χωρίς την Τουρκία, δεν μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί μια βασική αρχιτεκτονική. Δεν έχει νόημα η ΕΕ να διεξάγει σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία χωρίς την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία ξετυλίγει από μόνη της μια διπλωματική δεινότητα, που κανονικά θα έπρεπε να επιδείξει η ΕΕ. Στη σύνοδο κορυφής των ηγετών, πρέπει οπωσδήποτε να είναι κι ο πρόεδρός μας».

«Η Τουρκία είναι ένας έγκυρος διαμεσολαβητής»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε επίσης ότι είναι αναγκαία η μεταφορά της διπλωματικής προσπάθειας σε επίπεδο των ηγετών για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Ο πρόεδρός μας έχει ήδη ενημερώσει και τους δύο ηγέτες ότι η προετοιμασία μας έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε. Με την εμφάνιση ενός σχεδίου (ειρήνης), θα ολοκληρώσουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου με μία συνάντηση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας έγκυρος διαμεσολαβητής εκτιμάται από όλους. Η ανθρωπιστική μας βοήθεια προς την Ουκρανία και οι προσπάθειές μας να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους έχουν θετικά αποτελέσματα», σημείωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπόλεμοςΤουρκίαΟμέρ ΤσελίκΟυκρανία