Κόσμος|06.04.2022 16:43

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έγιναν μάρτυρες βομβιστικής επίθεσης σε νοσοκομείο στο Μικολάιβ

Newsroom

Ήταν γύρω στις 3.30 μ.μ. στις 4 Απριλίου, όταν η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εισήλθε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης Μικολάιφ, το οποίο περιθάλπει τους τραυματίες από την αρχή του πολέμου, η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο δέχθηκε πυρά.

Όλοι τους κατάφεραν να καλυφθούν και να φύγουν χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Σύμφωνα με τον Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, τον επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ουκρανία, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις» κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν τα μέλη της ομάδας, μέσα σε διάστημα «περίπου δέκα λεπτών». «Καθώς έφευγαν από την περιοχή, τα μέλη της ομάδας είδαν τραυματίες και τουλάχιστον έναν νεκρό», πρόσθεσε.

«Αρκετές εκρήξεις έλαβαν χώρα σε κοντινή απόσταση από το προσωπικό μας για περίπου 10 λεπτά», λέει ο Michel-Olivier Lacharite, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία, που εδρεύει επί του παρόντος στην Οδησσό. «Καθώς έφευγε από την περιοχή, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είδε τραυματίες και τουλάχιστον έναν νεκρό. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών. Ευτυχώς το προσωπικό μας μπόρεσε να προστατευτεί και δεν τραυματίστηκε στις εκρήξεις, αν και τα παράθυρα του οχήματος στο οποίο επέβαιναν και ήταν σταθμευμένο έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, έγιναν κομμάτια από τις εκρήξεις».

Η ομάδα ανέφερε ότι χτυπήθηκε και το περιφερειακό παιδιατρικό νοσοκομείο, περίπου 300 μέτρα μακριά. Δεν είδαν κάποιο μεγάλο κρατήρα. Μετά τις εκρήξεις, είδαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διάσπαρτες σε μια μεγάλη περιοχή. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη χρήση βομβών διασποράς.

Η γειτονιά όπου βρίσκεται το ογκολογικό νοσοκομείο είναι μια κατοικημένη περιοχή στα ανατολικά της πόλης του λιμανιού, όπου είναι συγκεντρωμένες πολλές ιατρικές δομές.

Την ώρα του βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει νέες δράσεις για την υποστήριξη των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση.

«Ο βομβαρδισμός μιας τόσο μεγάλης περιοχής μέσα σε μια κατοικημένη γειτονιά κατά τη διάρκεια του απογεύματος δεν μπορεί παρά να προκαλέσει απώλειες αμάχων και να πλήξει δημόσια κτίρια», λέει ο Lacharite. «Τις τελευταίες δύο ημέρες, τρία νοσοκομεία στο Μικολάιβ έχουν χτυπηθεί. Εκτός από τις επιθέσεις αυτές, το Νοσοκομείο Νο 5, το οποίο βρίσκεται στα νότια της πόλης, είχε χτυπηθεί στις 3 Απριλίου. Τα νοσοκομεία, οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύονται από τις επιθέσεις».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αξιολογούν επί του παρόντος τον τρόπο επέκτασης των προγραμματισμένων δράσεών τους στο Μικολάιβ.

ειδήσεις τώρανοσοκομείοτραυματίαςΟυκρανίαΓιατροί Χωρίς Σύνοραπόλεμος