Κόσμος|06.04.2022 18:49

Η Τυνησία κατηγορεί τον Ερντογάν για ανάμιξη στις υποθέσεις της

Μαρία Ζαχαράκη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας καταδίκασε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε την απόφαση του ηγέτη της Τυνησίας να διαλύσει το κοινοβούλιο, σύμφωνα με είδηση του Reuters.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το διάταγμα του προέδρου Kais Saied την περασμένη εβδομάδα ως «κηλίδα της δημοκρατίας» και αντίθετο στη βούληση του λαού της Τυνησίας.

Η δήλωση του Τούρκου ηγέτη είναι "μια απαράδεκτη παρέμβαση" στις εσωτερικές υποθέσεις, ανέφερε το ΥΠΕΞ της Τυνησίας.

«Η Τυνησία εκφράζει την έκπληξή της για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου», πρόσθεσε. «Η Τυνησία επιβεβαιώνει την επιθυμία της για στενές σχέσεις με φιλικές χώρες, αλλά εμμένει στην απόφασή της και απορρίπτει την ανάμειξη στην κυριαρχία της».

Ο υπουργός Εξωτερικών Οθμάν Τζεράντι μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του και κάλεσε επίσης τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Τυνησία για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου του κοινοβουλίου Rached Ghannouchi, ο οποίος είναι επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος Ennahda. Η πολιτική κρίση στην Τυνησία επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν περισσότερα από τα μισά μέλη του κοινοβουλίου συναντήθηκαν διαδικτυακά για να ανακαλέσουν το διάταγμα του Saied. Στη συνέχεια ο πρόεδρος απάντησε διαλύοντας το κοινοβούλιο. Ο Ghannouchi είπε ότι θα πραγματοποιηθούν κι άλλες διαδικτυακές συνεδρίες.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιτρομοκρατική αστυνομία κάλεσε τον Ghannouchi και άλλους βουλευτές για ανάκριση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το διάταγμα του Saied και η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε σε πανεθνική διαμαρτυρία αυτή την Κυριακή στην πρωτεύουσα Τύνιδας.

Το κόμμα Ennahda κέρδισε 52 έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές της Τυνησίας το 2019. Η βουλή αριθμεί 217 μέλη.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤυνησίαΤουρκία