Κόσμος|07.04.2022 07:00

Πόλεμος Ουκρανία: Νέες σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας ζητεί ο Ζελένσκι – Ψηφίζει ο ΟΗΕ για αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Newsroom

Έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου στην Ουκρανία, ανέφερε χθες βράδυ στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται πως είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών. Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ και ότι οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες σε κελάρια και υπόγεια.

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram. Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.

Νέες κυρώσεις ζητεί ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι – που πρόκειται να μιλήσει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων- δήλωσε ότι το νέο πακέτο δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας "δεν είναι αρκετό" και χωρίς πιο επώδυνα μέτρα και προμήθεια όπλων, η Ρωσία θα θεωρήσει τις ενέργειες αυτές ως άδεια να εξαπολύσει νέα αιματηρή επίθεση.

Στην καθημερινή του ομιλία την Πέμπτη, κάλεσε τη Δύση να απορρίψει το ρωσικό πετρέλαιο και να αποκλείσει πλήρως τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η διστακτικότητα της Δύσης να συμφωνήσει σε ένα εμπάργκο πετρελαίου κοστίζει ζωές στην Ουκρανία. Η εξαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία ως «ένα από τα θεμέλια της ρωσικής επιθετικότητας» που της επιτρέπει να μην παίρνει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να συγκαλύψει στοιχεία για θηριωδίες. «Έχουμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός έχει αλλάξει την τακτική του και προσπαθεί να απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από τους δρόμους και τα υπόγεια ... αυτό είναι απλώς μια προσπάθεια να κρύψει τα στοιχεία και τίποτα περισσότερο», δήλωσε την Πέμπτη, αλλά δεν παρέθεσε στοιχεία.

Νέα περιοριστικά μέτρα από ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ παρουσίασαν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν ρωσικές τράπεζες και ελίτ και περιλαμβάνουν απαγόρευση σε κάθε Αμερικανό να επενδύσει στη Ρωσία, καθώς και κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Πούτιν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ ακόμη ολιγάρχες και θα σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας. Η ΕΕ ανακοίνωσε μια ευρεία δέσμη κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής άνθρακα και της απαγόρευσης συναλλαγών σε τράπεζες.

Επιπρόσθετα, σήμερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει σήμερα για το αν θα αναστείλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για διήμερες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο δεξιός, προσκείμενος στον Πούτιν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία δήλωσε ότι προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για συνομιλίες με τη Ρωσία. Προσφέρθηκε να εργαστεί προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, ενώ απέφυγε να συμφωνήσει στην επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά των ρωσικών αποστολών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με το βλέμμα στο Ντονμπάς η Μόσχα

Επί του πεδίου, ο στρατός της Ρωσίας έχει πλέον μετατοπίσει την εστίασή του στην ανατολική Ουκρανία, με τις ουκρανικές αρχές στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ να προειδοποιούν ότι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν «όσο υπάρχει ακόμη η ευκαιρία» πριν από μια μαζική ρωσική στρατιωτική επίθεση που αναμένει τις επόμενες ημέρες. Αυτό συμβαίνει καθώς δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η υποχώρηση της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο και τα βορειοανατολικά της χώρας έχει πλέον «σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί» και ότι θα χρειαστεί «τουλάχιστον μια εβδομάδα» πριν οι ανασυγκροτημένες μονάδες μπορέσουν να πάνε στο Ντονμπάς και ίσως και περισσότερο.

Εξάλλου, μετά από πολλαπλές ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόσβασης στην πόλη, περίπου 1.000 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν από τη Μαριούπολη με αυτοκινητοπομπή λεωφορείων και ιδιωτικών αυτοκινήτων που οργανώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Βρίσκονται τώρα στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια.

Συνολικά 4.892 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία την Τετάρτη χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, σε σύγκριση με 3.846 που απομακρύνθηκαν την Τρίτη.

ΟυκρανίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώρα