Κόσμος|07.04.2022 16:42

Ρωσία: Θα κατασκευάσει αποθήκες για το πετρέλαιο που μένει στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο

Newsroom

Η πρόταση για δημιουργία τεράστιων αποθηκών πετρελαίου έπεσε στο τραπέζι της ρωσικής κυβέρνησης το 2020. Τότε οι τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά όχι μόνο μηδένισαν αλλά πέρασαν και σε αρνητικό πρόσημο λόγω της τεράστιας πτώσης στη ζήτηση που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας covid-19 και οι καραντίνες που επιβλήθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Δύο χρόνια μετά και για εντελώς διαφορετικό λόγο, η Μόσχα συζητάει και πάλι την δημιουργία τεράστιων αποθηκών πετρελαίου ώστε να αποθηκευτεί το αζήτητο πετρέλαιο που έχει εγκλωβιστεί λόγω του εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Δύση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού Ιντερφάξ η Ρωσία συζητά την προετοιμασία υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαίου, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν σε περίπτωση προβλημάτων με την πώλησή του λόγω κυρώσεων.

«Θα χρειαστούν 2-3 χρόνια»

«Η δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια», δήλωσε στην Yamal Oil and Gas Φόρουμ o Γενικός Διευθυντής του FBI (GKZ) Igor Shpurov και πρόσθεσε: «Μία από τις προτάσεις που συζητάμε σήμερα είναι η δημιουργία υπόγειας αποθήκευσης πετρελαίου παρόμοια με την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου, η οποία δημιουργεί ένα είδος ρυθμιστή. Η βιομηχανία φυσικού αερίου αισθάνεται πως βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από αυτή την άποψη από το πετρέλαιο», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ έχουν αποθήκες 100 εκατομμυρίων τόνων»

Ο Igor Shpurov αναφέρθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραδέχτηκε πως σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει πιο πολλά από ότι στην Ρωσία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τέτοιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, τις δημιούργησαν πριν από πολύ καιρό, σε κοιτάσματα άλατος, περιέχουν περίπου 100 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου». 

Ρωσίαπετρέλαιοαποθήκες πετρελαίουΜόσχαφυσικό αέριο