Κόσμος|07.04.2022 15:23

Οι οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας αντιμέτωποι με τα παγωμένα αμπέλια της κλιματικής κρίσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Το Chablis στον γαλλικό νότο και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Βουργουνδίας, ξύπνησε τη Δευτέρα, 4 Απριλίου με ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες (- 5° Κελσίου).

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο παγετός ακολουθεί ενός θερμού χειμώνα και οι καλλιεργητές της περιοχής, όπως και πέρυσι, ανησυχούν ότι οι ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις σοδειές τους. Πέρυσι, που ένα παρόμοιο φαινόμενο, το οποίο οι ειδικοί απέδωσαν στην κλιματική κρίση, έπληξε την κατεξοχήν οινοπαραγωγική περιφέρεια, οι απώλειες από τα έσοδα των αμπελώνων έφτασαν περίπου τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία 24ωρα οι οινοπαραγωγοί του Chablis προσπαθούν να ζεστάνουν τα αμπέλια με ηλεκτρικά καλώδια ή ψεκάζουν τη σοδειά με νερό ώστε να μην παγώσουν τα σταφύλια ενώ άλλοι, τοποθετούν κεριά παραφίνης στο έδαφος και τοποθετούν ειδικά συστήματα άρδευσης ώστε να προστατεύσουν τα πολύτιμα σταφύλια των ποικιλιών grand cru και premier cru από τα οποία παράγονται τα ονομαστά Bordeaux και Cabernet Sauvignon.

κρασίειδήσεις τώρακαλλιέργειεςκλιματική κρίσηπαγετόςΓαλλίααμπελώνες