Κόσμος|07.04.2022 19:29

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ηχητικό ντοκουμέντο από την Μαριούπολη: «Καθαρίστε τους όλους! Δεν με νοιάζει αν φορούν πολιτικά»

Newsroom

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας φέρεται να έχει υποκλέψει ραδιοφωνικά μηνύματα από ρωσικές στρατιωτικές πηγές που συζητούσαν δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούχα. Αξιωματούχοι του Βερολίνου παρουσίασαν τα ευρήματα στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε το Der Spiegel, ο μεγαλύτερος ειδησεογραφικός ιστότοπος της Γερμανίας. Την ίδια σε ώρα ηχητικό ντοκουμέντο που έφεραν στην δημοσιότητα οι «Times» ρώσος διοικητής ακούγεται να δίνει εντολή για δολοφονία αμάχων. 

Οι γερμανικές ραδιοεπικοινωνίες φέρονται να τοποθετούν Ρώσους στρατιώτες στις τοποθεσίες όπου βρέθηκαν πτώματα αμάχων στην Μπούχα και έρχονται σε αντίθεση με τις διαψεύσεις της Μόσχας ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εμπλέκονται σε μαζικές απώλειες στο προάστιο του Κιέβου.

Σε ένα από τα μηνύματα, ένας στρατιώτης φέρεται να ακούγεται να περιγράφει πώς πυροβόλησε έναν ποδηλάτη στην Μπούχα. Η ηχογράφηση φαίνεται να συσχετίζεται με φωτογραφίες ενός πτώματος που βρίσκεται δίπλα σε ένα ποδήλατο στη μικρή πόλη, που βρίσκεται 23 μίλια βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ουκρανικό στρατιωτικό υλικό που επαληθεύτηκε από τους New York Times νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε επίσης έναν ποδηλάτη να πυροβολείται από ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα σε έναν έρημο δρόμο στην Μπούχα, πριν καταρρεύσει στο έδαφος.

Ηχογραφήσεις που υπέκλεψε η BND, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, έδειξαν επίσης ότι η ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ «έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις φρικαλεότητες» στην Μπούχα, ανέφερε το Der Spiegel. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις υποδηλώνουν ότι οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούχα ήταν «μέρος του σχεδίου κατοχής» και κλειδί για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να φτάσει στην πρωτεύουσα.

Το Der Spiegel πρόσθεσε ότι υπήρχαν πρόσθετες ηχογραφήσεις για τις οποίες η φυσική προέλευση ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Αυτές υποδηλώνουν ότι παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.

Περισσότεροι από 300 άμαχοι φαίνεται να έχουν σκοτωθεί στην Μπούχα τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια σειρά δολοφονιών που περιγράφηκε από παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου, ως «η σφαγή της Μπούχα».

Σολτς: Περισσότερες κυρώσεις στο Κρεμλίνο για τις μαζικές δολοφονίες

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει ακόμη ακολουθήσει τους παγκόσμιους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «γενοκτονία». Ωστόσο, ο ίδιος υποσχέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στο Κρεμλίνο για τις μαζικές δολοφονίες στην Μπούχα.

«[Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν και οι υποστηρικτές του θα νιώσουν τις συνέπειες» των πράξεών τους, ανέφερε ο κ. Σολτς σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Το Κίεβο ανέφερε την Τετάρτη ότι ξεχωριστά υποκλαπέντα μηνύματα φαίνεται να δείχνουν έναν Ρώσο διοικητή να διατάζει τους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ και να «βγάλουν από τη μέση» Ουκρανούς πολίτες κοντά στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.

«Καθαρίστε τους όλους! Δεν έχει σημασία αν είναι άμαχοι»

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασαν οι «Times» και κατέγραψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ένας στρατιώτης, που δεν κατονομάζεται, ακούγεται να λέει: «Δυο άνθρωποι βγαίνουν από το δασάκι, φοράνε πολιτικά ρούχα». Λέει επίσης ότι βλέπει ένα όχημα, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει αν είναι πολιτικό ή στρατιωτικό.

«Καθαρίστε τους όλους!» ακούγεται να φωνάζει ο διοικητής του, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία αν είναι άμαχοι ή όχι. «Όλους!» επαναλαμβάνει, για να πάρει την απάντηση του στρατιώτη: «Ελήφθη».

Στο ίδιο ηχητικό απόσπασμα, ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης ακούγεται να... παραπονιέται ότι οι αντίπαλοι είναι πολύ περισσότεροι και πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν υποστήριξη από τη Μόσχα. «Είναι 150.000 στρατιώτες!» ακούγεται να λέει για τους Ουκρανούς, για να προσθέσει: «Κι εμείς είμαστε μόλις 3.000... Είναι στα αριστερά μας, στα δεξιά μας, μας περικυκλώνουν, γαμώτο! Είναι τόσο πολλοί κι εμείς τόσο λίγοι. Δεν έχουμε υποστήριξη, δεν έχουμε αεροπορία, δεν έχουμε τίποτα!».

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για τη δίωξη του προέδρου Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, καθώς εμφανίζονται νέα στοιχεία για προφανείς δολοφονίες αδιακρίτως αμάχων σε περιοχές όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκι δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι «τα προάστια του Κιέβου είναι απλώς ένας μαζικός τόπος αποδείξεων εγκλημάτων πολέμου», καθώς τα στρατεύματα συναρμολογούν μαζικούς τάφους για να θάψουν τα πτώματα που άφησαν πίσω τους Ρώσοι στρατιώτες.

Ζελένσκι: H Ρωσία συγκαλύπτει στοιχεία για δολοφονίες αμάχων

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Τετάρτη το βράδυ τη Ρωσία ότι συγκαλύπτει στοιχεία για δολοφονίες αμάχων, καθώς τα στρατεύματα διαφεύγουν προς την ανατολική Ουκρανία, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένουν επικείμενη επίθεση. «Έχουμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός άλλαξε τακτική και ότι προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους και τα υπόγεια στα κατεχόμενα εδάφη από τα σώματα των νεκρών ανθρώπων, των νεκρών Ουκρανών», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Εν τω μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αναπτύσσουν κινητά κρεματόρια για να σβήσουν τα στοιχεία για δυνητικά «δεκάδες χιλιάδες» θανάτους αμάχων στην πόλη. «Οι δολοφόνοι καλύπτουν τα ίχνη τους», έγραψαν αξιωματούχοι της πόλης σε ανάρτηση που μοιράστηκαν στο Telegram. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τις σκηνές με «ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Λαβρόφ: Η Μόσχα απορρίπτει ουκρανικό προσχέδιο για ειρήνη ως «απαράδεκτο» 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα σχέδιο για συμφωνία ειρήνης το οποίο περιείχε κατά τον ίδιο «απαράδεκτα» στοιχεία. Όπως ανέφερε, το σχέδιο παρέκκλινε από τις προτάσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Η εν λόγω αδυναμία συμφωνίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου. Την επιλογή του δηλαδή να τραβήξει χρονικά τις διαπραγματεύσεις και να υπονομεύσει τις συνομιλίες παίρνοντας αποστάσεις από τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί» και ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες και θα πιέσει για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της.

«Παρά τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πιέζοντας για το δικό μας σχέδιο συμφωνίας που θα περιγράφει με σαφήνεια και πληρότητα τις αρχικές και βασικές μας θέσεις και απαιτήσεις», σημείωσε.

Κίεβο: Προπαγάνδα της Μόσχας για αν αποπροσανατολίσει από τη Μπούχα

Στην δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε άμεσα ο Ουκρανός διαπραγματευτής και στενός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας.

Ο Ποντόλιακ δήλωσε με γραπτή δήλωση στο Reuters ότι ο Λαβρόφ δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και οι δηλώσεις του είχαν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία».

Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Μόσχα ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούχα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για μαζική δολοφονία αμάχων.

ΟυκρανίαπόλεμοςΜαριούπολημυστικές υπηρεσίεςειδήσεις τώραΓερμανίαεγκλήματα πολέμουΡωσία