Κόσμος|07.04.2022 22:29

Κετάντζι Μπράουν: Έγινε η πρώτη μαύρη Ανώτατη Δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ

Newsroom

Η αμερικανική Γερουσία προχώρησε την Πέμπτη σε μια ιστορική απόφαση, καθώς επικύρωσε τον διορισμό της Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η Μπράουν γίνεται έτσι η πρώτη μαύρη Ανώτατατη Δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όλοι οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και τρεις μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της εισόδου αυτής της λαμπρής νομικού, ηλικίας 51 ετών, στον αμερικανικό ναό του δικαίου. Όταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε την επικύρωση η αίθουσα της Γερουσίας ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Τα μέλη, κυρίως από την πλευρά των Δημοκρατικών, σηκώθηκαν όρθια και επευφημούσαν τη μελλοντική αναπληρώτρια δικαστή. Η Τζάκσον παρακολούθησε τα αποτελέσματα στην αίθουσα Ρούσβελτ μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Σε αυτή την ψηφοφορία, τα "ναι" είναι 53, τα "όχι" είναι 47", είπε ο Χάρις. Ο διορισμός αυτός επιβεβαιώνεται».

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φάνηκε να αποχωρούν από την αίθουσα, όμως ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ από τη Γιούτα, ένα από τα τρία μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ψήφισαν υπέρ του Τζάκσον, σηκώθηκε όρθιος και χειροκρότησε.

Ο Τζάκσον θα καλύψει τη θέση του δικαστή Στίβεν Μπρέιερ και θα ορκιστεί στο τέλος της θητείας του δικαστηρίου αυτό το καλοκαίρι. Θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα υπηρετήσει στο δικαστήριο.

Ο διορισμός της Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, στη θέση του Στίβεν Μπράιερ που θα συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο, δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί (6-3), καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να διορίσει τρεις δικαστικούς.

δικαστήςειδήσεις τώραΗΠΑΤζο Μπάιντεν