Κόσμος|10.04.2022 14:58

Εκλογές Γαλλία: Κάτω από τον πήχη του 2017 η συμμετοχή - Πότε θα έχουμε τα exit polls

Newsroom

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι ψηφοφόροι στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία κι εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου. Η αναμέτρηση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναμένεται οριακή καθώς η δεύτερη δεν είχε φανεί ποτέ πριν να βρίσκεται τόσο κοντά στη νίκη.

Πρωταγωνίστρια η αποχή

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Η αποχή, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, κάνει την αναμέτρηση ακόμα περισσότερο αμφίρροπη. Τα ποσοστά που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούνται κρίσιμα καθώς θα διαμορφώσουν τις ισορροπίες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή του ορθόδοξου Πάσχα, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα στις 24 Απριλίου.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση.

Τα exit polls θα δημοσιευτούν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Οι δημοσκοπήσεις

Εδώ και εβδομάδες, δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη αποχή και εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μακρόν θα έρθει πρώτος, ακολουθούμενος από την Λεπέν, όπως συνέβη στις προεδρικές εκλογές του 2017, ενώ ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα έρθει τρίτος.

Διάφορες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η Λεπέν και ο Μελανσόν παρουσιάζουν εδώ και μέρες δυναμική ανόδου, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά με τον Μακρόν, ο οποίος εισήλθε αργά στην προεκλογική εκστρατεία.

Η αποχή, σε συνδυασμό με το γεγονός, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, κάνει το παιγνίδι ακόμη πιο αμφίρροπο.

Πέραν της τριάδας, οι άλλοι διεκδικητές της προεδρίας δείχνουν να μένουν πίσω, κυρίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο άλλος υποψήφιος της ακροδεξιάς Ερίκ Ζεμούρ.

Στον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Μακρόν, αλλά με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν, γεγονός το οποίο επιτρέπει τη σκέψη ότι είναι εφικτή μια νίκη της υποψήφιας της ακροδεξιάς, η οποία, στην περίπτωση αυτή, θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα καταλάβει τον γαλλικό προεδρικό θώκο.

ΓαλλίαΜαρίν Λεπένειδήσεις τώραΕμανουέλ Μακρόνπροεδρικές εκλογές