Κόσμος|10.04.2022 14:57

Τουρκικά ΜΜΕ: Γαλλικές εκλογές υπό τη σκιά της ισλαμοφοβίας – Τί θα ψηφίσουν οι μουσουλμάνοι;

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγάλο το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές σήμερα, ωστόσο το αίσθημα που κυριαρχεί απέναντι στους υποψηφίους προέδρους είναι η έντονη επιφυλακτικότητα. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η προεκλογική ρητορική είχε έντονο αντι-ισλαμικό τόνο και ο αγώνας για την εξουσία στη Γαλλία γίνεται αυτή τη φορά μεταξύ ‘ρατσιστών’ εν δυνάμει ηγετών.

A Χαμπέρ

Αγώνας μεταξύ ρατσιστών για την εξουσία στη Γαλλία! Κινδυνεύουν 6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι;

«Η νοοτροπία της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού κυριαρχεί εδώ και χρόνια στη Γαλλία κι έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι γνωστό πώς το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις ζωές των 6 εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα.

Ο σημερινός ηγέτης της Γαλλίας Μακρόν είναι γνωστός για τις αντι-μουσουλμανικές του πρακτικές. Ο Μακρόν, ο οποίος θεωρείται ότι στράφηκε σε «λαϊκιστικές» πολιτικές λόγω της επιρροής δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών για να κερδίσει τις εκλογές, θέσπισε τον νόμο που είναι γνωστός ως «αποσχιστικός» και εφάρμοσε αντι-μουσουλμανικές πρακτικές στο πλαίσιο της πολιτικής ‘Ισλάμ στη Γαλλία. Ειδικοί τονίζουν ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του νομιμοποίησαν τον αντι-ισλαμισμό με αυτές τις πρακτικές.

Αλλά κι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Μακρόν, η ακροδεξιά Λεπέν, είναι γνωστή για τα σκανδαλώδη λόγια της εναντίον των μουσουλμάνων», σχολιάζει το φιλο-κυβερνητική κανάλι της Τουρκίας.
Σαμπάχ

Εκλογική κούρσα στη Γαλλία: Ποιον θα επιλέξουν τα 4 εκατ. των μουσουλμάνων στη σκιά της ισλαμοφοβίας;

«Η ισλαμοφοβική εκστρατεία και η ρητορική των ακροδεξιών υποψηφίων που στόχευσε μουσουλμάνους κυριαρχεί στις εκλογές της Γαλλίας.

Αν και ο Μακρόν ακολούθησε μια πιο ‘κεντρώα’ πολιτική, η ρητορική του εναντίον των μειονοτήτων και των μουσουλμάνων προκάλεσε κριτική κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η Λεπέν δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση της μαντίλας και να επιβάλει πρόστιμα.

Ο Ζεμούρ, από την άλλη, ανέβηκε στη σκηνή ως ο υποψήφιος που έγινε δημοφιλής λόγω της ρατσιστικής ρητορικής του, υποσχόμενος να απελάσει μετανάστες.

Ο υποψήφιος, ο οποίος αναμένεται να έρθει τρίτος μετά τη Λεπέν στις εκλογές, θεωρείται ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν», σημειώνει αντίστοιχα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η οποία στη συνέχεια προσπαθεί να ιχνηλατήσει τις… εκλογικές προτιμήσεις των μουσουλμάνων – μεταξύ των οποίων και των Τούρκων- ψηφοφόρων στη Γαλλία.

Ποιον ψηφίζουν οι μουσουλμάνοι;

«Ποιος θα είναι ο υποψήφιος που προτιμούν οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία, όπου ο ακροδεξιός και ο αντι-ισλαμικός πολιτικός λόγος έχει γίνει έντονη πολιτική προπαγάνδα; Στην έρευνα που διεξήχθη από το ακαδημαϊκό περιοδικό Le Pensee αναφέρεται ότι το 80% των μουσουλμάνων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές υπέρ των αριστερών κομμάτων και υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Μελανσόν φαίνεται να αποτελεί την εναλλακτική επιλογή για τους μουσουλμάνους και σε αυτόν τον πολιτικό στίβο».

ΧαμπέρΤουρκ

Στις κάλπες για την εκλογή προέδρου της Γαλλίας

«Ο Μακρόν, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ‘μακρινές, αντέδρασε σκληρά στην πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύης και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακρόν, ο οποίος επίσης αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε: "Η Τουρκία ακολουθεί μία πολιτική επέκτασης του πολιτικού Ισλάμ. Δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, μέλος της ΕΕ. Ακολουθεί μια επιθετική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι είναι εχθρός του Ισλάμ και κήρυξε μποϊκοτάζ κατά των γαλλικών προϊόντων», σημειώνει το τουρκικό κανάλι.

Τζουμχουριέτ

Στις κάλπες θα προσέλθει σήμερα ο λαός της Γαλλίας για να επιλέξει πρόεδρο

«Η Γαλλία θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας της υπό τη σκιά ενός πολέμου.

Ο κίνδυνος του ρατσισμού στην ατζέντα της Γαλλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα», τονίζει η εφημερίδα της αντιπολίτευσης.

TRT

Ξεκινά η εποχή Λεπέν στη Γαλλία;

CNNTurk

Θα κάνει την έκπληξη η Μαρίν στη Γαλλία;

«Μεταξύ των ανησυχιών για τη Μαρίν (έτσι την αποκαλεί κι όχι Μαρί) Λεπέν είναι το ρατσιστικό πολιτικό της υπόβαθρο, η ακροδεξιά στάση, οι ισλαμοφοβικές προεκλογικές υποσχέσεις, όπως η απαγόρευση της μαντίλας και η πιθανότητα ενός «Frexit» (έξοδος της Γαλλίας από την ΕΕ)», σημειώνει το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο.

ειδήσεις τώραΓαλλίατουρκικά ΜΜΕΕμανουέλ Μακρόνπροεδρικές εκλογέςΜαρίν Λεπέν