Κόσμος|10.04.2022 20:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελία για κλοπή θανατηφόρων ραδιενεργών ουσιών από το Τσέρνομπιλ

Newsroom

Για κλοπή θανατηφόρων ραδιενεργών ουσιών από τα ερευνητικά εργαστήρια του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ κατηγορεί η Ουκρανία τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Η Κρατική Υπηρεσία για τη Διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού της χώρας, σε ανάρτησή της στο Facebooj, ισχυρίζεται ότι, ρώσοι στρατιώτες που εισήλθαν στον χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre αφαίρεσαν 133 τοξικά υλικά. «Ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι θανατηφόρο εάν αντιμετωπιστεί αντιεπαγγελματικά», υπογράμμισε η υπηρεσία στην ανάρτησή της, προσθέτοντας ότι, προς το παρόν, είναι άγνωστη η τοποθεσία των κλεμμένων ουσιών. «Ο βαθμός διατήρησης και ασφάλειας των πηγών βαθμονόμησης και των δειγμάτων ραδιενεργών διαλυμάτων είναι αδύνατο να καθοριστεί και η κατάσταση των κατεστραμμένων θα προσδιοριστεί μετά την κατάλληλη απογραφή και μετρήσεις», υπογραμμίζει. Η ανάρτηση ακολουθεί τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, ο οποίος ανέφερε την Παρασκευή, 8 Απριλίου, ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εκτεθεί σε «σοκαριστικά» επίπεδα ραδιενέργειας. 

Κάποιοι έχουν εκτεθεί σε τόσο επικίνδυνα υλικά, που μπορεί να έχουν μόνο ένα χρόνο ζωής

 

«Έσκαψαν γυμνό έδαφος μολυσμένο με ακτινοβολία, συνέλεξαν ραδιενεργή άμμο σε σάκους για οχύρωση, ανέπνευσαν αυτή τη σκόνη», ανέφερε στο Facebook ο Γκουλασένκο μέσω Facebook ο οποίος και προέβλεψε ότι, κάποιοι από τους ρώσους στρατιώτες, έχουν εκτεθεί σε τόσο επικίνδυνα υλικά, που μπορεί να έχουν μπροστά τους μόνο ένα χρόνο ζωής.

ραδιενεργό ουράνιοπόλεμοςΤσερνόμπιλ ειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσίαπυρηνική ενέργεια