Κόσμος|12.04.2022 20:14

Νέα Υόρκη: 16 οι τραυματίες από την αιματηρή επίθεση στο μετρό - Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας

Newsroom

Τουλάχιστον 16 άτομα τραυματίστηκαν τη Δευτέρα στο μετρό του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όταν σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε σταθμό του μετρό, σε ώρα αιχμής. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν χαοτικές και το ανθρωποκυνηγητό των Αρχών για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίζεται.

Μάλιστα, στον σταθμό 36th Street στο Sunset Park εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Επισημαίνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με tweet της αστυνομίας, «δεν υπάρχουν ενεργοί εκρηκτικοί μηχανισμοί αυτή τη στιγμή».

Όσον αφορά στον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συνολικά 16 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 10 εκ των οποίων έφεραν τραύματα από σφαίρες.

«Οι 10 τραυματίες φέρουν τραύματα από πυροβολισμό. Οι πέντε είναι σε σταθερή κατάσταση και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο» ανέφερε η αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN. Όπως πρόσθεσε, τα υπόλοιπα περιστατικά σχετίζονται με την εισπνοή καπνού, τον τραυματισμό από θραύσματα και τον πανικό που επικράτησε.

Προειδοποίηση για τον ένοπλο δράστη

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ένας ύποπτος που πυροβόλησε πολλούς ανθρώπους στο μετρό είναι ακόμη ελεύθερος.

«Η ηρεμία και η ομαλότητα διαταράχθηκαν, διαταράχθηκαν βάναυσα, από ένα άτομο τόσο ψυχρό και διεφθαρμένο στην καρδιά που δεν νοιαζόταν για τα άτομα στα οποία επιτέθηκε. Το άτομο αυτό κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερο. Αυτό το άτομο είναι επικίνδυνο» δήλωσε συγκεκριμένα η Κάθι Χόκουλ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το NBC και τους New York Times, η αστυνομία αναζητά έναν άνδρα που φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα και πορτοκαλί φόρμα, όπως αυτή που φορούν εργάτες σε οικοδομές.

Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας - «Πολύ αίμα»

Αυτόπτης μάρτυρας που δηλώνει ότι βρισκόταν στο βαγόνι του μετρό όταν σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί στο Μπρούκλιν περιέγραψε το χάος που επικρατούσε, λέγοντας ότι είδε «πολύ αίμα στο πάτωμα» και ότι «οι πυροβολισμοί ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα».

Όπως περιέγραψε μιλώντας στο CNN, ο οδηγός του μετρό ενημέρωσε για καθυστέρηση στα δρομολόγια των συρμών λίγα λεπτά πριν φτάσει στην πλατφόρμα της 36ης οδού στο Σάνσετ Παρκ. Τότε ήταν που ξαφνικά καπνός «τύλιξε το βαγόνι».

Μετά, άκουσε «αυτό που νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα, αλλά τώρα που ακούω ότι ήταν πυροβολισμοί, είμαι ευγνώμων που κρύφτηκα πίσω από μία από τις καρέκλες.... Ειλικρινά δεν έχω λόγια για αυτό που έζησα».

«Ήμουν στο μπροστινό μέρος του τρίτου τρένου και όλα συνέβησαν στο πίσω μέρος του ίδιου τρένου. Μόλις ο καπνός φούντωσε, άρχισε να "καταπίνει" τα πάντα. Οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν προς το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας επιβάτης προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του τρένου, αλλά δεν τα κατάφερε. «Υπήρχε αίμα στο πάτωμα. Υπήρχε πολύ αίμα στο πάτωμα. Και εκείνη τη στιγμή, δεν σκέφτηκα ότι ήταν πυροβολισμός, επειδή ακούστηκε σαν πυροτεχνήματα. Το μόνο που είδα ήταν ανθρώπους να ποδοπατούν ο ένας τον άλλον, να προσπαθούν να μπουν στην πόρτα η οποία ήταν κλειδωμένη και απλώς επικρατούσε πανικός, αλλά ευτυχώς, το τρένο κινήθηκε γρήγορα προς την επόμενη στάση και όλοι κατέβηκαν βιαστικά από το τρένο», είπε. Ο μάρτυρας εκτιμά ότι στο βαγόνι του μετρό βρίσκονταν μαζί του περίπου 40 με 50 άτομα.

Σοκάρουν τα ντοκουμέντα από την στιγμή της επίθεσης

Στο Twitter κυκλοφορεί βίντεο το οποίο φαίνεται ότι δείχνει τη στιγμή της επίθεσης. Ξαφνικά ένα καπνογόνο πέφτει μέσα στο πλήθος και σημειώνονται πυροβολισμοί. Ο κόσμος που βγαίνει από το βαγόνι του μετρό τρέχει πανικόβλητος για να σωθεί, ενώ μερικοί πέφτουν στο έδαφος αιμόφυρτοι και άλλοι στέκονται υποβασταζόμενοι.

«Είδαμε ένα ασθενοφόρο να βγαίνει με ένα φορείο με ένα άτομο πάνω του», δήλωσε η 20χρονη Silvana Guerrero, που εργάζεται στο κοντινό Sunset Bagels Cafe & Grill. «Το πόδι τους ήταν τραυματισμένο - δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς συνέβη ή τι συνέβαινε. Και μετά, είδαμε, δύο ασθενοφόρα να βγαίνουν, με δύο ανθρώπους, που έμοιαζαν να χοροπηδούν στο ένα πόδι».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για τους πυροβολισμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς, παρακολουθεί την κατάσταση.

Το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν ως τρομοκρατική ενέργεια

Το περιστατικό δεν αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο «έρευνας για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Κίσαντ Σίγουελ, χωρίς όμως να αποκλείει τα όποια κίνητρα του δράστη.

«Το περιστατικό δεν τελεί υπό έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια σε αυτό το στάδιο. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι παρόλο που επρόκειτο για μια πράξη βίας, κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρούκλιν πάνω από τον υπόγειο σταθμό του μετρό όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

«Το τρένο εκείνη την ώρα άρχισε να γεμίζει καπνό. Στη συνέχεια αυτός άνοιξε πυρ, πυροβολώντας πολλούς ανθρώπους στο μετρό και στην αποβάθρα», πρόσθεσε  η αρχηγός της αστυνομίας.

Μπρούκλιντραυματίεςμετρόπυροβολισμοίειδήσεις τώραΝέα Υόρκη