Κόσμος|12.04.2022 19:58

Δυστοπική ταινία θρίλερ θυμίζει το lockdown στη Σαγκάη: Drone ζητούν από πολίτες να κάνουν ησυχία - Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών

Newsroom

Στη δεύτερη εβδομάδα σκληρού lockdown έχει μπει πλέον η Σανγκάη για περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, με τις ανατριχιαστικές εικόνες από την ασιατική μεγαλούπολη να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Βίντεο που δείχνει αγανακτισμένους κατοίκους να ουρλιάζουν από τα παράθυρα των πολυκατοικιών τους θυμίζει δυστοπική ταινία τρόμου και έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση απάντησε στις κραυγές των κατοίκων με αποστολή drone που διέταζε τους κατοίκους να κάνουν ησυχία και να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς.

Άλλα σοκαριστικά βίντεο δείχνουν άτομα με προστατευτικές στολές που φέρονται να μαζεύουν κατοικίδια. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα social media κάνουν λόγο για κατοικίδια ανθρώπων που νόσησαν από κορονοϊό, που θα τα θανατώσουν οι Αρχές.

Αλλά τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ολόκληρες αίθουσες που έχουν φτιαχτεί για τους ανθρώπους που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. «Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν ζώα. Είμαι σε κατάσταση αποκλεισμού. Έχουμε ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση σε φαγητό ή ιατρική περίθαλψη. Είναι απλά λάθος! Τερματίστε αυτό το lockdown» γράφει χρήστης του Twitter!

«Αυτός δεν είναι τρόπος να φέρεσαι έτσι στους πολίτες σου! Αυτοί είναι άνθρωποι, όχι πρόβατα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς του Covid που στάλθηκαν εδώ για να σαπίσουν για δέκα ημέρες με περιορισμένο τρεχούμενο νερό, ανθυγιεινές τουαλέτες και ανθυγιεινό φαγητό. Τερματίστε αυτό το κλείδωμα και σταματήστε την τρέλα», αναφέρει ένας άλλος.

Στη χειρότερη φάση της πανδημίας η Σανγκάη

Η Σαγκάη βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω της μεγαλύτερης επιδημίας COVID εδώ και δύο χρόνια. Η πόλη μπήκε σε πλήρη αποκλεισμό στις 5 Απριλίου στο πλαίσιο της πολιτικής "μηδενικού COVID" της Κίνας, η οποία στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη του ιού με την εφαρμογή αποκλεισμών σε ολόκληρες πόλεις για περιορισμό των κρουσμάτων.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη η αγορά τροφίμων. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν παραγγείλει τρόφιμα μέσω εφαρμογών παράδοσης ή μέσω μερίδων που παραδίδονται από την κυβέρνηση, αλλά η πραγματική παραλαβή αυτών των τροφίμων έχει αποδειχθεί δύσκολη λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας, η Alibaba, ανακοίνωσε ότι όλες οι μεμονωμένες παραδόσεις θα αναβληθούν για επτά ημέρες. Οι κάτοικοι άρχισαν να αγοράζουν τρόφιμα μέσω ομαδικών παραγγελιών και να τα μοιράζονται με τους γείτονές τους σε μειωμένες τιμές.

«Μπορείς να αγοράζεις μόνο μέσω ομάδων τώρα, επειδή [τα μεμονωμένα καταστήματα] απλά δεν μπορούν να παραδώσουν πια», δήλωσε ένας κάτοικος στο Fortune την περασμένη εβδομάδα.

Φοβούνται περισσότερο την έλλειψη τροφής παρά τον ιό

Η έλλειψη τροφίμων δεν είναι το μόνο πράγμα που ωθεί τους ανθρώπους στη Σαγκάη να φωνάζουν από τα μπαλκόνια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχιζόμενα λουκέτα. Οι κάτοικοι σημειώνουν ότ φοβούνται περισσότερο τα μέτρα COVID-zero της Κίνας παρά τον ίδιο τον ιό.

Ένα viral βίντεο από την πόλη την περασμένη εβδομάδα έδειχνε έναν Κινέζο εργαζόμενο στον τομέα της υγείας ντυμένο με προστατευτικό εξοπλισμό να χτυπάει μέχρι θανάτου έναν σκύλο. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου βρισκόταν σε καραντίνα σε μια εγκατάσταση απομόνωσης μετά από θετικό τεστ και απελευθέρωσε τον σκύλο αφού δεν μπόρεσε να βρει κάποιον να τον φροντίσει όσο βρισκόταν σε καραντίνα, σύμφωνα με το China News Weekly.

Το ανατριχιαστικό βίντεο δείχνει τον εργαζόμενο στην πρόληψη του COVID να κυνηγά το σκυλί στο δρόμο πριν το χτυπήσει αρκετές φορές με ένα φτυάρι.

Και οι εικόνες από μια υπερπλήρη εγκατάσταση στη Σαγκάη που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία παιδιών που έχουν θετικό τεστ για COVID έγιναν viral στο Weibo το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το Reuters.

Έκτοτε, η πόλη ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τους κανόνες και επιτρέπει σε ορισμένους γονείς να μπαίνουν σε καραντίνα μαζί με τα παιδιά τους.

ΚορονοϊόςΚίναlockdownΣαγκάηειδήσεις τώρα