Κόσμος|14.04.2022 23:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βυθίστηκε το πλοίο Moskva - Ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Newsroom

Η ρωσική ναυαρχίδα Moskva, βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα σε μία ραγδαία εξέλιξη της 50ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαιώνει υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο ωστόσο σημειώνει ότι η βύθιση έγινε κατά τη ρυμούλκηση του σκάφους και αποδίδει την βύθιση στις καιρικές συνθήκες,

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει το μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι χτύπησε το πλοίο με πυραύλους τύπου Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές που τελικά οδήγησαν στην βύθισή του, ωστόσο η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ουκρανική επίθεση. Αντίθετα, μιλά για έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε πυρκαγιά. Μάλιστα μέχρι νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ισχυριζόταν ότι το πλοίο έπλεε κανονικά και πω η φωτιά είχε σβήσει. 

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ότι περίπου μισή ντουζίνα ρωσικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται βόρεια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν απομακρυνθεί από τις ουκρανικές ακτές

Ακόμα παραμένει το μυστήριο γύρω από τη βύθιση

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν ήταν σε θέση να δώσει διευκρινήσεις για την αιτία της έκρηξης στο πολεμικό πλοίο, λέγοντας: «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Αυτό είναι ένα θέμα για το υπουργείο Άμυνας».  Την ίδια ώρα ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ σχολιάζουν ότι πρόκειται «είτε για ουκρανικό πλήγμα είτε για ρωσική ανικανότητα».

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το βύθισε

Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι η φωτιά στο Moskva ξεκίνησε μετά από δικό της πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι τέσσερα ρωσικά πλοία που πήγαν για τη διάσωση του Moskva παρεμποδίστηκαν από την καταιγίδα και από πυρομαχικά που ανατινάχθηκαν στο πλοίο.

ΗΠΑ: Είτε δέχτηκε επίθεση είτε είναι ρωσική ανικανότητα

«Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι συνέβη. Εκτιμούμε ότι υπήρξε μια έκρηξη, τουλάχιστον μια έκρηξη σε αυτό το καταδρομικό. Μια αρκετά μεγάλη έκρηξη, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να πλεύσει, και κατευθύνεται τώρα, μάλλον προς τα ανατολικά. Νομίζουμε ότι πιθανόν θα καταπλεύσει στη Σεβαστούπολη για επισκευές», πρόσθεσε.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Πέμπτη ότι «ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία», καθώς η Μόσχα αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η ναυαρχίδα της υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Και έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μία ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και καμία από τις δύο δεν είναι ιδιαίτερα καλή κατάληξη γι' αυτούς», δήλωσε ο Sullivan σε ακροατήριο του Οικονομικού Κλαμπ της Ουάσινγκτον.

Η ιστορία του πλοίου

Το καταδρομικό Moskva κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην τότε ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε στη νότια πόλη Μικολάιφ της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά τις τελευταίες ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πλοίο, μήκους 186 μέτρων, αρχικά ονομάστηκε Slava, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Moskva (Μόσχα). Ο κύριος οπλισμός του πολεμικού πλοίου είναι πύραυλοι P-1000 Vulkan. Το καταδρομικό -το οποίο έγινε η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το 2000- έπαιξε κομβικό ρόλο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2015.

ΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςπλοίοειδήσεις τώρα