Κόσμος|15.04.2022 18:56

Ρωσία: Απάντηση με απέλαση 18 Ευρωπαίων διπλωματών - Ερχονται απελάσεις και από πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών

Κώστας Ασημακόπουλος

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίησε σήμερα τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία Μάρκους  Έντερερ για την απέλαση 18 μόνιμων υπαλλήλων από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μόσχα. Τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς θεωρούνται ανεπιθύμητοι (persona non grata).

Πρόκειται για την απάντηση της Ρωσίας ως αντίποινα για τις απελάσεις 19 υπαλλήλων της μόνιμης αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας στις 5 Απριλίου 2022. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως εντός των ημερών θα ανακοινωθούν απελάσεις διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απέλασαν τις προηγούμενες ημέρες Ρώσους διπλωμάτες. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες είναι και η Ελλάδα.

Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Έντερερ

"Είναι η απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία. Οι18 υπάλληλοι της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία έχουν κηρυχθεί "persona non grata" και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσική Ομοσπονδία σύντομα. Το σημείωμα με τους λόγους της απέλασης και τα ονόματα των διπλωματών παραδόθηκε στον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία Μάρκους Έντερερ", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Διαμαρτυρήθηκαν οι Ρώσοι

Επίσης αναφέρει πως ο Έντερερ κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η Ρωσία δια της διπλωματικής οδού «διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αδικαιολόγητη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 5 Απριλίου που χαρακτήρισε "persona non grata" 19 υπαλλήλους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας".

«Η Ρωσία έχει εργαστεί για δεκαετίες για την οικοδόμηση καλών διπλωματικών σχέσεων και του διμερούς διαλόγου και συνεργασίας αλλά επισημάνθηκε κα η ανάγκη αυστηρής τήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των απαιτήσεων της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του.

διπλωματίααπέλασηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΡωσίαΜάρκους Έντερερ