Κόσμος|17.04.2022 13:27

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τη Μαριούπολη μετά τη λήξη του τελεσίγραφου - «Ετοιμάζεται επιχείρηση ρώσων αλεξιπτωτιστών» αναφέρει το Κίεβο

Newsroom

Με αγωνία τα βλέμματα του πλανήτη στη Μαριούπολη καθώς λίγο μετά τις 13.00 έληξε το τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από τις 06.00, ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα διαμήνυσε στο Κίεβο ότι όσοι πολεμούν στη Μαριούπολη πρέπει να καταθέσουν τα όπλα «για να σώσουν τη ζωή τους» την ώρα που όπως ενημέρωσε το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δε θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο συμπληρώνοντας ότι οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε ... για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι' αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που επλήγησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα «αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες» παρέχοντας επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, καταφύγιο και προστασία, χρηματική βοήθεια και υποστήριξη κατά της βίας λόγω φύλου, ανέφερε η ΕΕ.

Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια ως απάντηση στον πόλεμο ανέρχεται πλέον σε 143 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Janez Lenarcic, δήλωσε: "Με εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνηση ή παγιδευμένους σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, οι ανάγκες στην Ουκρανία είναι ήδη τεράστιες. Τώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των αδίστακτων επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως στα ανατολικά.Με αυτό το πρόσθετο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ η ΕΕ συνεχίζει να διαθέτει ταχέως ανθρωπιστική χρηματοδότηση στους εταίρους της, προκειμένου να κλιμακωθεί περαιτέρω η βοήθεια».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε δυσπρόσιτες περιοχές που είναι αποκομμένοι από την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και εκείνους, που αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Ουκρανία, είμαστε μαζί σου".

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραΜαριούπολη