Κόσμος|18.04.2022 11:17

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν - Είμαστε πιστό μέλος του ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε με Αμερικανούς βουλευτές στο προεδρικό γραφείο στο Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησε διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και θέματα ενεργειακής ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας,.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και τον βουλευτή της Άγκυρας, Αλί Ιχσάν Αρσλάν, ενώ η αμερικανική αποτελούνταν από τους γερουσιαστές Richard Shelby, Debra Fischer, Roger Marshall, Thomas Tuberville και από τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων Norvell Kay Granger, Jerry Carl, καθώς και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επεσήμανε ότι οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία και ότι οι σχέσεις έγιναν ισχυρότερες μετά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι συνεχίζονται στο πλαίσιο των στρατηγικών συμμαχιών μέχρι και σήμερα.

Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε κοινά στρατηγικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να φέρουμε τα συμφέροντα και τις προοπτικές μας πιο κοντά. Η επιβολή κυρώσεων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας.Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι ευκαιρίες για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε.

Ένας νέος ψυχρός πόλεμος

Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αλλάξει πολλά πράγματα.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στον ψυχρό πόλεμο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές του επιπτώσεις. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τρόφιμα, ενέργεια, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και πολλά άλλα θέματα», υπογράμμισε.

Ο Καλίν είπε ότι φιλοξένησαν τα εμπόλεμα μέρη σε δύο σημαντικές συναντήσεις στην Αττάλεια και την Κωνσταντινούπολη με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου, προσθέτοντας ότι ήταν αισιόδοξοι από τις συνομιλίες, αλλά ότι η κατάσταση είναι σχετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της Σύμβασης του Μοντρέ, βοήθησαν στη μείωση των κινδύνων κρατώντας τα πολεμικά πλοία μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Τουρκία είναι πιστό μέλος του ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Σέλμπι, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός φίλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός φίλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή τη φιλία με ανάπτυξη εμπορικών, διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων. Η Τουρκία και στο παρελθόν και στο παρόν ήταν και είναι πιστό μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που σεβόμαστε", είπε.

Ιμπραχίμ ΚαλίνΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑ