Κόσμος|20.04.2022 07:35

Ο συγκινητικός αγώνας δρόμου οικογένειας στο Χάρκοβο για να σώσει 6 νεογέννητα κουτάβια και τη μητέρα τους

Newsroom

Μια οικογένεια στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Χάρκοβο κάνει αγώνα ενάντια στο χρόνο για να μεταφέρει έξι νεογέννητα κουτάβια σε ασφαλές μέρος, καθώς οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στην πόλη.

Η οικογένεια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του αυξανόμενου κινδύνου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, υιοθέτησε μια έγκυο σκυλίτσα που βρήκε να περιπλανιέται στα ερείπια του Χαρκόβου στα μέσα Μαρτίου.

Όπως ανέφερε η μητέρα: «Μου αρέσουν πολύ τα ζώα. Φυσικά, είδα ότι ήταν έγκυος, αυτό απλά έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν μπορούσα να την αφήσω να γεννήσει στο δρόμο. Όταν ήρθε σε εμάς η θερμοκρασία ήταν -10 βαθμοί κελσίου. Την πήραμε στο σπίτι της και γέννησε τρεις ημέρες αργότερα». Τα έξι κουταβάκια γεννήθηκαν στις 16 Μαρτίου.

Ενώ οι προμήθειες τροφίμων στην πόλη είναι αβέβαιες και περισσότερα κτίρια καταστρέφονται από τις ρωσικές βόμβες, η οικογένεια μοιράζεται το σπίτι και το φαγητό της με τους επτά σκύλους. Η οικογένεια ζει σε ένα προάστιο της πόλης όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα σφοδροί.

Η μητέρα ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος να εκκενωθούν με ασφάλεια τα κουτάβια και να εγκατασταθούν σε ειρηνικά σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού, όπως μεταδίδει ο Guardian. Η οικογένεια δεν θα μπορέσει να τα κρατήσει για πολύ ακόμα, επειδή όλα μεγαλώνουν γρήγορα.

Η Ουκρανή ακαδημαϊκός Nataliya Rumyantseva, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Είναι σε επαφή με την οικογένεια και ερευνά τρόπους για να βοηθήσει να μεταφερθούν τα κουτάβια σε ασφαλές μέρος.

Είπε ότι της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η καλοσύνη και της γενναιοδωρία της οικογένειας που βρίσκεται υπό την πολιορκία των ρωσικών βομβών και κάνει ό,τι μπορεί κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για να αναθρέψει τα κουτάβια, ενώ οι βομβαρδισμοί σκοτώνουν τόσους πολλούς στην πόλη και αλλού στην Ουκρανία.

«Είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα συμπόνιας και γενναιοδωρίας πνεύματος ο τρόπος με τον οποίο αυτή η οικογένεια άνοιξε την καρδιά της στη σκυλίτσα και τα κουτάβια της, όταν οι ίδιοι έχουν ελάχιστα για να ζήσουν», είπε. «Η νέα ζωή, είτε πρόκειται για ζώα είτε για ανθρώπους, είναι πηγή χαράς. Θαυμάζω το σθένος αυτής της οικογένειας να δώσει μια ευκαιρία σε αυτές τις νέες ζωές».

«Ταυτόχρονα, η καρδιά μου ματώνει για όλα τα μωρά και τα παιδιά, την έμπνευση της ανθρώπινης αθωότητας, που έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί στον πόλεμο μέχρι σήμερα».

Πολλοί Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους μαζί με τα κατοικίδιά τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες μαζί με τα κατοικίδιά τους. Όμως, ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού του ζώου, η διαδικασία μεταφοράς ενός κατοικίδιου από την Ουκρανία στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην είναι ούτε γρήγορη ούτε απλή.

Η αρμόδια αρχή έχει αναστείλει την εμπορική εισαγωγή σκύλων, γατών  έως τις 14 Μαΐου, εάν τα ζώα προέρχονται ή έχουν αποσταλεί από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία ή τη Ρουμανία. Αυτό περιλαμβάνει και τα ζώα που έχουν διασωθεί. Η αναστολή δεν ισχύει για τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς, τα οποία ορίζονται ως «μη εμπορικά».

Το υπουργείο δήλωσε ότι ο λόγος είναι οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που εγκυμονούν τα ζώα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις υγείας και τεκμηρίωσης.

Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι ο χώρος καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιορισμένος, αλλά λέει ότι τα κατοικίδια ζώα από την Ουκρανία θα έχουν προτεραιότητα. Ο Οργανισμός Υγείας των Ζώων και των Φυτών προσπαθεί να παράσχει γρήγορες εγκρίσεις για να έρθουν αυτά τα κατοικίδια ζώα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση καλύπτει τα έξοδα καραντίνας και οι νέες εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση των εμβολιασμών κατά της λύσσας θα μειώσουν το χρόνο καραντίνας. Η κυβέρνηση καλύπτει επίσης το κόστος των εμβολιασμών και της τοποθέτησης μικροτσίπ για τα ουκρανικά κατοικίδια ζώα.

Η αρμόδια αρχή ανέφερε ότι ένα φορτίο 19 ζώων που εισήχθη από μια φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης ταξίδεψε παράνομα με πλαστά έγγραφα για τη λύσσα, κάτι που «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη βιοασφάλεια και τη δημόσια υγεία».

πόλεμοςσκύλοςΟυκρανίαΧάρκοβοειδήσεις τώρακατοικίδιο