Κόσμος|20.04.2022 15:13

JP Morgan: Η νέα παγκόσμια έδρα του τραπεζικού κολοσσού είναι ο μεγαλύτερος «αμιγώς ηλεκτρικός» ουρανοξύστης της Νέας Υόρκης

Newsroom

Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JPMorgan Chase παρουσίασε τα σχέδια για τη νέα παγκόσμια έδρα του: έναν ουρανοξύστη 60 ορόφων που θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο πύργος ύψους 1.388 ποδιών (423 μέτρα), ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025, θα γίνει το μεγαλύτερο «αμιγώς ηλεκτρικό» κτίριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους Foster + Partners, τους αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το σχέδιο.

Μια σειρά ψηφιακών απεικονίσεων, που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν τη μορφή του πύργου να υψώνεται πάνω από το Midtown Manhattan. Σε ένα κοινό δελτίο τύπου, η JPMorgan Chase και η Foster + Partners δήλωσαν ότι ο ουρανοξύστης θα επιτύχει «καθαρές μηδενικές λειτουργικές εκπομπές» - εν μέρει, χρησιμοποιώντας ενέργεια από ένα κρατικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Άλλα ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού περιλαμβάνουν παράθυρα με τριπλά τζάμια και συστήματα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης νερού που μπορούν να μειώσουν τη χρήση κατά 40%. Ο πύργος θα κάνει επίσης χρήση της «έξυπνης τεχνολογίας κτιρίων», χρησιμοποιώντας αισθητήρες για την παρακολούθηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην περιοχή, όπου κάποτε στεγαζόταν το κτίριο Union Carbide ύψους 708 ποδιών. Οι αρχιτέκτονες λένε ότι το 97% των οικοδομικών υλικών από τον προκάτοχο του πύργου θα «επαναχρησιμοποιηθούν ή ανακυκλωθούν». Ο νέος σχεδιασμός υπόσχεται επίσης υπερδιπλάσια ποσότητα υπαίθριων χώρων στο ισόγειο της διεύθυνσης, με μια δημόσια πλατεία και διευρυμένα πεζοδρόμια.

 Ένα «νέο ορόσημο που ανταποκρίνεται στην ιστορική του θέση»

Ο ιδρυτής της Foster + Partners, ο διάσημος βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο πύργος είναι ένα «νέο ορόσημο που ανταποκρίνεται στην ιστορική του θέση».

«Ο μοναδικός σχεδιασμός ανταποκρίνεται στην πρόκληση του σεβασμού του ρυθμού και του ιδιαίτερου οδοστρώματος της Park Avenue, ενώ παράλληλα φιλοξενεί τις ζωτικής σημασίας υποδομές μεταφορών της πόλης», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το αποτέλεσμα είναι μια κομψή λύση όπου η αρχιτεκτονική είναι η δομή και η δομή είναι η αρχιτεκτονική, αγκαλιάζοντας ένα νέο όραμα που θα εξυπηρετεί την JPMorgan Chase τώρα και στο μέλλον».

Τα αποκαλυπτήρια έρχονται λίγους μήνες μετά την ψήφιση νόμου από τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος περιορίζει τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε όλα τα νέα οικιστικά και εμπορικά κτίρια από το επόμενο έτος. Η νομοθεσία απαιτεί όλα τα νέα κτίρια στην πόλη να κατασκευάζονται με πλήρη ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2027.

Οι νομοθέτες της Νέας Υόρκης εξετάζουν εν τω μεταξύ νέους κανόνες σε ολόκληρη την πολιτεία μέσω του προτεινόμενου νόμου για τα αμιγώς ηλεκτρικά κτίρια. Το νομοσχέδιο εισήχθη το 2021 από τον γερουσιαστή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Brian Kavanagh και το μέλος της συνέλευσης Emily Gallagher, οι οποίοι λένε ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Πολιτείας κατά εκατομμύρια τόνους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι κάτοικοι με χαμηλό εισόδημα θα έχουν πρόσβαση σε προσιτή ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, εκτιμάται ότι το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Νέας Υόρκης προέρχεται από τα κτίρια. Εν μέσω αναφορών για έξοδο από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η JPMorgan Chase φαίνεται επίσης να βάζει το βάρος της στην προσωπική εργασία: Ο νέος πύργος μπορεί να στεγάσει έως και 14.000 υπαλλήλους σε 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια επιφάνειας - τετραπλάσια χωρητικότητα από το παλιό κτίριο Union Carbide. Ο σχεδιασμός προσφέρει στους ενοίκους διάφορες εγκαταστάσεις «ευεξίας», όπως συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα, ένα κέντρο υγείας και γυμναστικής, εσωτερικό πράσινο και τεχνολογία «χωρίς επαφή».

Το έργο που βρίσκεται στη διεύθυνση 270 Park Avenue, αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδίων για τη μεταμόρφωση ενός τμήματος 78 οικοδομικών τετραγώνων του Midtown East της Νέας Υόρκης. Το 2017, οι αρχές της πόλης ψήφισαν για τον επανασχεδιασμό της γειτονιάς, με τον De Blasio να υπόσχεται τότε «σημαντικές αναβαθμίσεις στους σταθμούς του μετρό, πιο εκτεταμένο χώρο για τους πεζούς, επενδύσεις στα εμβληματικά ορόσημά της και μια νέα γενιά κτιρίων γραφείων».

ειδήσεις τώραΗΠΑουρανοξύστηςανανεώσιμες πηγές ενέργειαςJP MorganΝέα Υόρκη