Κόσμος|19.04.2022 21:10

Εκλογές Γαλλία: H «πράσινη» στροφή Μακρόν και το κρίσιμο debate με Λεπέν - «H νίκη δεν είναι σίγουρη» λένε οι σύμμαχοί του

Newsroom

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία στην οποία η κλιματική αλλαγή ελάχιστα συζητήθηκε, η ομιλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μασσαλία το Σάββατο ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς τους νέους με οικολογικό προσανατολισμό που ψήφισαν σε μεγάλο αριθμό τον αριστερό υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό, αναφέρει το Politico. Ο Μακρόν, η κυβέρνηση του οποίου δέχεται πιέσεις από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας να κάνει περισσότερα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει «δύο φορές πιο γρήγορα» κατά τη διάρκεια της πιθανής δεύτερης θητείας του.

Ο Μακρόν δεν ανακοίνωσε κάποια σημαντική ανανέωση, αλλά υπέδειξε αλλαγές στη μέθοδο. Σκοπεύει να θέσει τον πρωθυπουργό του «επικεφαλής του οικολογικού σχεδιασμού», μια ιδέα που είναι απευθείας παρμένη από το εγχειρίδιο του Μελανσόν. Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός του - οι πρόεδροι τείνουν να ανακατεύουν τα εκτελεστικά τους όργανα μετά την επανεκλογή τους - θα έχει δύο αναπληρωτές που θα είναι επιφορτισμένοι με τον ενεργειακό σχεδιασμό. Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θέλει να καθιερώσει μια εθνική Ημέρα της Φύσης, κατά το πρότυπο της Fete de la Musique στις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Politico, oι υποστηρικτές του Μελανσόν εξακολουθούν να επεξεργάζονται τι θα κάνουν την Κυριακή. Ο τρίτος υποψήφιος ρώτησε τους βασικούς υποστηρικτές του αν θέλουν να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν, να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο ή να μην εμφανιστούν καθόλου - και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας δεύτερης θητείας Μακρόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

«Αγκάθι» η πρόταση Λεπέν για απαγόρευση της μαντίλας στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, η Μαρίν Λεπέν έχει μια δύσκολη εκστρατεία στον δεύτερο γύρο, καθώς αντιμετωπίζει ελέγχους που απέφυγε κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή της να απαγορεύσει τις μουσουλμανικές μαντίλες στους δρόμους - η οποία θα έκανε τη Γαλλία τη μόνη δυτική χώρα που θα το εφάρμοζε - αποτελεί αγκάθι της. Δεν εγκαταλείπει την πρόταση, αφού θα μπορούσε να χάσει το παραδοσιακό, ακροδεξιό τμήμα των ψηφοφόρων της. Αλλά πρέπει επίσης να το μετριάσει όσο μπορεί, αν θέλει να επωφεληθεί από την άμβλυνση της εικόνας της και να φανεί λιγότερο τρομακτική στον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων που ψήφισαν τον Μελανσόν. Αυτό θα είναι μια πρόκληση όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μακρόν στην τηλεόραση την Τετάρτη το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, το χάσμα εξακολουθεί να διευρύνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων. Η δημοσκόπηση του POLITICO δίνει στον Μακρόν προβάδισμα 8 μονάδων έναντι της Λεπέν, αλλά οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν ότι ο Μακρόν προηγείται περισσότερο.

Προετοιμασίες για το κρίσιμο debate

Τόσο ο Μακρόν όσο και η Λεπέν προετοιμάζονται για το αυριανό debate. Ο εν ενεργεία πρόεδρος είχε προγραμματίσει μια σύντομη εκδήλωση κοντά στο Παρίσι, αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί, αναφέρει το Playbook Paris του POLITICO, καθώς έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Λεπέν φέρεται να έκανε εντατικές πρόβες με τους στενούς της βοηθούς την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την καταστροφική εμφάνιση που ευρέως θεωρήθηκε ότι προκάλεσε την ήττα της το 2017. Ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές του 2017 με ποσοστό 66,1%, όμως τώρα η «μάχη» με τη Μαρίν Λεπέν θα είναι σκληρότερη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνεται για τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική πολιτική του.

Σύμμαχοι Μακρόν: H νίκη δεν είναι καθόλου σίγουρη

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι πολιτικοί σύμμαχοι του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι τον προειδοποιούν να μην θεωρεί δεδομένη την επικράτησή του στην προεδρική κούρσα της Γαλλίας, λέγοντας ότι ο νυν πρόεδρος δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το προβάδισμά του έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, διευρύνεται.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι αυτές οι εκλογές έχουν ήδη αποφασιστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, στο γαλλικό ραδιόφωνο, πέντε ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

«Πρέπει να πείσουμε τους Γάλλους ότι το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι το καλύτερο για τη Γαλλία και για αυτούς. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο, αλλά υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους».

Ο προκάτοχος του Καστέξ, Εντουάρ Φιλίπ, νυν δήμαρχος της βόρειας πόλης της Χάβρης και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας όπως αναφέρει ο Guardian, είπε επίσης ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πολλές άγνωστες μεταβλητές των εκλογών – ιδιαίτερα αυτής του να υπάρχει χαμηλή προσέλευση στις κάλπες.

Ο Φιλίπ είπε στη Le Figaro ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» της Γαλλίας, η συμμαχία κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει την ακροδεξιά από την εξουσία, προφανώς «δεν ήταν πλέον το φυσικό αντανακλαστικό, αναμφίβολα λόγω κούρασης».

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, ένας άλλος ένθερμος υποστηρικτής του Μακρόν, είπε στη La Republique des Pyrenees ότι «σε αυτή τη φάση οποιοσδήποτε υποψήφιος μπορεί να κερδίσει. Όλα είναι πιθανά. Όλοι έχουμε δει ψηφοφόρους να κάνουν επιλογές που οι ιστορικοί αργότερα θεωρούν τρελές».

Μακρόν: Δεν θεωρώ κερδισμένες τις εκλογές

Ο ίδιος ο Μακρόν κατέστησε σαφές τη Δευτέρα το βράδυ ότι δε θεωρεί τις εκλογές ήδη κερδισμένες, υπενθυμίζοντας τον πολιτικό σεισμό του 2016 όταν οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ έβαλε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Σκεφτείτε τι έλεγαν οι Βρετανοί πολίτες ώρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit ή στις ΗΠΑ πριν έρθει η ψήφος του Τραμπ: «Δεν ψηφίζω. Τι νόημα έχει;», είπε ο Μακρόν στην τηλεοπτική εκπομπή C a vous. «Μπορώ να σας πω, την επόμενη μέρα το μετάνιωσαν. Αν θέλετε να αποφύγετε το αδιανόητο ή κάτι που σας επαναστατεί, επιλέξτε μόνοι σας».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο στις 10 Απριλίου, αυξήθηκε ο έλεγχος του μανιφέστου της Λεπέν – ιδίως των προτάσεών της για μια «εθνική προτίμηση» σε θέσεις εργασίας, πρόνοια και στέγαση, που οι ειδικοί είπαν ότι θα παραβίαζαν τη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ισότητας και για την οικονομία, που περιγράφεται από τους οικονομολόγους ως επικίνδυνη – έχουν επιβραδύνει την πρόοδό της.

ΓαλλίαεκλογέςPoliticoΜαρίν Λεπένειδήσεις τώραΕμανουέλ Μακρόν